Блокчейн та криптовалюти як вони пов'язані та що це означає для економіки

19.05.2023
2816
PR матеріал

Блокчейн-технологія заснована на криптографічних методах захисту інформації, що дозволяє виключити посередників (урядових установ чи централізованих організацій) при транзакціях. При цьому блокчейн дозволяє розповсюджувати, контролювати та зберігати транзакції у повністю захищеному та прозорому вигляді. 


 

Що таке блокчейн та як він пов'язаний з криптовалютами

Як проявляється пов'язаність блокчейну та криптовалют? Блокчейн – технологія зберігання даних децентралізована, задіюється в криптах та інших додатках онлайн. Цифрова база даних інформації відображає всі скоєні транзакції. Записи в блокчейні представлені у вигляді блоків, що пов'язані між собою спеціальними ключами. При цьому кожен новий блок містить дані про попередній. Це робить блокчейн незмінним та захищеним від внесення будь-яких змін без згоди кожного учасника мережі.

Існують різні види блокчейнів:

  • Концорціуми – керована групою організацій мережа. Працюють ці організації разом для обслуговування мережі та перевірки транзакцій.

  • Приватні – вид мережі блокчейнів, де доступ до мережі для публіки закритий чи обмежений. 

  • Публічні – відкриті для перевірки транзакцій будь-яким користувачем.

А гібридні блокчейни – різновид мережі, що має елементи публічних та приватних.

Які переваги блокчейну для криптовалют та їх користувачів

Блокчейн-технологія пропонує вирішення проблеми довіри між усіма, хто бере участь у мережі, оскільки вони мають доступ до повної транзакційної історії. А це унеможливлює як зміну, так і підробку даних. З'являється можливість створення системи, що діє без необхідності залучати третю сторону.

Перевагами такої технології є прозорість, дешевизна, швидкість, надійність та доступність. 

Використання блокчейну у криптовалютній галузі

На основі технології блокчейн функціонує будь-яка криптовалюта. Технологія застосовується як за емісії (випуску) нових криптовалют і генерації нових токенів (монет), так і при розрахунках вже існуючими. Сьогодні у світі налічується понад 300 криптовалютних проектів. Тому використання блокчейну в криптовалютній галузі очевидно. 

Регулювання криптовалют та блокчейну в різних країнах світу

Правила регулювання криптовалют та блокчейну поки що тільки створюються та відрізняються від країни до країни. 

Так, для блокчейну та криптовалюти це може бути пряма чи опосередкована заборона, оподаткування операцій із криптою податком, тощо. Зараз серед держав з найбільш жорстким регулюванням криптовалют домінують країни, де активно розвиваються відповідні ринки, і ризики для яких вищі.

Вплив криптовалют та блокчейну на економіку

Збільшення кількості децентралізованих транзакцій дозволяє компаніям розширювати свої глобальні ринки та залучати більше клієнтів. Блокчейн заохочує надійні, безпечні транзакції, які можуть суттєво вплинути на світову економіку.

Ризики та перспективи використання криптовалют та блокчейну для економіки

Блокчейн-технологія – все ще на ранньому етапі розробки, тому невідомо, як в майбутньому буде проходити регулювання. Така нормативна невизначеність для розглядаючих потенціал використання блокчейну організацій може виявитися проблемою.   

У той же час блокчейн-технологія може зробити революцію у різних галузях, від фінансів до охорони здоров’я. Її застосування продовжує розширюватися у міру відкриття нових варіантів використання.

Загалом, вердикт криптоаналітиків з приводу можливого впливу криптовалют та блокчейну на економіку у світовому масштабі, такий. Згідно з проведеним дослідженням, у найближчі 10 років блокчейн-технології можуть забезпечити зростання світового ВВП на 1,76 трлн доларів. 

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.