Перезапуск найбільшого ТРЦ України Blockbuster Mall відбудеться 1 грудня

17.10.2023
1495

Фото: blockbustermall.com.ua

Перезапуск найбільшого ТРЦ України Blockbuster Mall відбудеться 1 грудня. «Ми запустимо 100 000 кв. м торгової площі. Наразі зі 148 000 кв. м орендних площ працює 60 000 кв. м, – розповів Forbes Олександр Черніцький, голова правління Mandarin Plaza, що управляє ТРЦ Lavina Mall, Blockbuster Mall та рядом інших проєктів. Що саме зʼявиться після завершення реконцепції в оновленому ТРЦ Blockbuster Mall? Про це пише Forbes


Чотири роки тому відкриття ТРЦ Blockbuster Mall було сенсацією. Його запуск анонсували як введення в експлуатацію найбільшого торгово-розважального центру Східної Європи, який мав привести за собою IKEA в Україну. Останнє урочисто трапилося у 2021 році. Як і відкриття інших сенсацій – одного з найбільших критих парків Європи Galaxy, площею понад 15 000 кв. м, флагманского супермаркету «Сільпо» (9000 кв. м) у стилі майбутнього анімаційного блокбастеру «Мавка», поява наймасштабнішого фуд-маркету в Україні Stars (6000 кв. м) і гіпермаркету «Епіцентр» абсолютно нового тоді для України формату. 

Але вже тоді ситуація довкола ТРЦ не виглядала стабільною. У 2020 році операційне управління перейшло від компанії Вагіфа Алієва до його бізнес-партнера Олександра Спектора, якому Антимонопольний комітет України (АМКУ), за повідомленням NV, у 2021 році дозволив отримати частину бізнесу. Також змінилася брокерська компанія: місце NAI Ukraine зайняв Colliers International Україна. Після початку повномасштабного вторгнення, разом з іншими операторами, припинив свою роботу магазин IKEA. 

Тоді ж, у 2022 році, закрився «Сільпо», який також був однією з візитівок «блокбастера» на ринку комерційної нерухомості. Зі 148 000 орендних площ оператори продовжили працювати лише на 60 000 кв. м, серед яких 26 000 кв. м було у «Епіцентра» і 16 000 кв. м – у власного парку атракціонів Galaxy. У травні 2023 року, за даними Forbes, вакантність ТРЦ складала близько 40%. 

Влітку у Blockbuster Mall вирішили вдихнути нове життя. До управління ТРЦ повернулася команда Вагіфа Алієва. Операційним директором призначили Дмитра Лашина, який керує Lavina Mall. Цей ще один гігантський молл, розташований практично за межами Києва, пережив у 2022 році ракетний обстріл і за декілька місяців зміг відновитись і продовжити роботу.

Forbes розпитав голову правління Mandarin Plaza про зміни в ТРЦ Blockbuster Mall, чи замінять «Сільпо», який пішов, та що буде з вакантністю обʼєкта після відкриття нових магазинів. 

Про рішення зробити реконцепцію ТРЦ Blockbuster Mall

Це вимога часу. Blockbuster Mall відкрився у листопаді 2019 року, після чого майже одразу почалась епідемія ковіду з карантинними обмеженнями. Фактично торгово-розважальний центр не зміг повноцінно попрацювати. Коли перша хвиля епідемії стихла і ми тільки почали вчитися функціонувати у нових умовах, зокрема з непрацюючими закладами харчування, почалися нові посилення карантинних обмежень. Blockbuster Mall знову зачинився для відвідувачів. Після чергового поступового відновлення почалася повномасштабна війна – ТРЦ знову зачинився. Тобто з моменту відкриття минуло більше трьох років, протягом яких Blockbuster Mall не міг повноцінно працювати.

Сьогодні ми бачимо, як змінилася країна та її економіка, а також пріоритети людей — щоби відповідати актуальним вимогам, ми також повинні змінюватися. У ТРЦ не було можливості поступово органічно розвиватися, тому ми ухвалили рішення миттєво змінити те, що повинно було трансформуватися протягом трьох років. Перезапуск Blockbuster Mall відбудеться протягом осіннього сезону цього року.

Про заміну «Сільпо» на іншого продуктового оператора 

Ніхто «Сільпо» не замінить, ми підписали договір про подальшу співпрацю. 

Так, потрібно провести колосальну роботу, щоб поновити магазин, який працював в Blockbuster 2.5 роки і був закритий у листопаді 2022 року. Але контракт підписаний, план по відкриттю є – сподіваюсь, що це буде 1 грудня, в день оновлення ТРЦ. Але потрібно розуміти, що ми разом із «Сільпо» маємо зробити надзусилля, щоб відкритися вчасно. 

І нагадаю, що «Сільпо» в Blockbuster був і буде у стилістиці всесвіту анімаційного фільму «Мавка. Лісова пісня».

Про зміни в ТРЦ після реконцепції 

В оновленому Blockbuster Mall ми розділили територію за тематичними зонами: дитяча, спортивна, масмаркет тощо. Звичайно, це вимагало перебудови, зокрема встановлення ліфту, який дасть змогу батькам з візочками підійматися на другий поверх, де розташовуватиметься дитяча територія. 

В оновленому Blockbuster Mall з’являться H&M і Mango, які вже завершують ремонт на своїх площах, а також Click, Allo, Goldі, «Всі. Свої» Yabluko, Tally Weijl, Giardini, Pull Love, Ideashop, Mood, Adams, D&P, Kleo та інші бренди. 

Новими операторами ТРЦ стануть коворкінки – вибір відбувається між головними операторами ринку. Наповнення фудкорту також зміниться. Крім того, почне роботу найбільший в Україні критий скейт-парк та ролердром Turbo X Spot площею 1 814 кв. м. У цьому парку буде можливість проводити змагання як національного, так і міжнародного рівнів.

Серед планів – облаштування громадських місць і рекреаційних зон з різними видами відпочинку. Це, зокрема, спортивний майданчик і відкритий басейн, стіна для скелелазіння, тролейбус від фудкорту до пляжної території, будівництво пішохідного моста через проспект С. Бандери.

Про відкриття H&M в Україні з початку великої війни

Конкретну дату назвати не можу, бо команда H&M просила, щоб ми цю дату тримали в секреті, поки вони самостійно не анонсують. Але про те, що вони повертаються в Україну, я вже знав в липні 2023 року.

Давайте так – якщо зараз приїхати в Blockbuster Mall і подивитися, якими темпами готується приміщення та на якій стадії реконцепція, то можна приблизно спрогнозувати, коли відкриється H&M. Зі своєї сторони скажу, що приміщення буде готовим в максимально короткі терміни. 

Про нового оператора фудхолу, який має замінити Stars

Ось кейс – у нас в Lavina Mall зараз працює один фудхол, який годує 180 000 кв. м, і часто там просто немає де сісти. Черги величезні. Один фудхол не може нагодувати таку площу, він маленький. Що тоді казати про Blockbuster? 

Тому ми базуємося на врахуванні тих помилок, які робили раніше в інших ТРЦ. В оновленому Blockbuster Mall буде три окремі локації:

  • Перша локація — фудхол, який був до цього, але з іншими партнерами. 
  • Друга локація — фудкорт в парку розваг Galaxy.
  • Третя локація — фудкорт біля Епіцентру з виходом на пляжну зону біля річки Почайна. Однак над цим проєктом почнемо працювати навесні 2024 року. Робіт там багато.

Точно скажу, що з 1 грудня, коли ми запустимо оновлений ТРЦ, фудзони будуть працювати, відвідувачі не залишатимуться голодними.

Про ризики війни

Ми орієнтуємось на вимоги часу і відповідно до них вибудовуємо пріоритети. Blockbuster Mall має бути готовий стати центром незламності, адже минулорічні атаки ворога на енергетичну інфраструктуру можуть повторитися. Ми вже закупили необхідні потужні генератори і готові підтримати населення чотирьох районів Києва, відкривши свої двері у складних для країни умовах. Тут можна буде підзарядити ґаджети і зігрітися, випити гарячого чаю або кави, провести робочий мітинг або просто поспілкуватися.

Запустимо з 1 грудня шатли до ТРЦ. Автобуси курсуватимуть на Троєщину, Оболонь, Пріорку, Мінський масив, від метро Лівобережна та від Львівської площі через Поділ. Обговорюється і маршрут, який об’єднуватиме ТРЦ з Вишгородом. 

Про інвестиції у реконцепцію

Складно назвати навіть приблизну суму, адже реконцепція та ремонт ще тривають, і значна частина робіт буде виконуватися в жовтні-листопаді. 

Зауважу, що ми з командою відштовуємось не від конкретної суми, яку готові вкласти в реконцепцію, а від того, що маємо зробити в оновленому «Блокбастері» на наступні три-пʼять років. 

Про вакантність зараз і ту, яка буде з 1 грудня

Про вакантність сьогоднішню не буду говорити, бо усі сили віддаємо старту нашого оновлення, а ось з 1 грудня запланована вакантність – 30%. Взагалі 50% ТРЦ ми вже відкрили 23 лютого, і зараз поставили собі планку – 70% через два місяці. 

Пішли простим шляхом – у нас в Lavina Mall здається в оренду 107 000 кв. м – то ми провели перемовини з орендарями, які є в Lavina, але які не були присутніми в Blockbuster. Таким чином добрали ці додаткові 30 000-35 000 кв. м до тих 67 000 кв. м, які були відкриті після 23 лютого. Набрали також нових орендарів, і в цілому це трохи більше 100 000 кв. м, що буде якраз 70% від загальної площі, що здається в оренду. 

Відбудеться відкриття додаткових площ одночасно, саме 1 грудня. Тут дотримуємося класичного принципу усіх ТРЦ – без відвідувачів немає орендарів, без орендарів немає відвідувачів. 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.