В 2023 році планується до відкриття 7 торговельних центрів

27.02.2023
2842

Фото: UTG

Ринок торговельної нерухомості не зупинив розвиток в умовах війни, анонсовано відкриття семи торговельних центрів у 2023 році, повідомила директор Української торгової гільдії (UTG) Євгенія Локтіонова агентству "Інтерфакс-Україна".


 

 

Протягом 2022 року в Україні було відкрито дев'ять торговельних центрів. Найбільше у Львові та області: Fabrik, "Епіцентр", "Лаз-695", "Майдан", "Дім Інтер'єру". Також відкрито ТРЦ "Lake Plaza" в Києві, ТРЦ "Pannonia" в Ужгороді, Happy Mall у Рівному та ТРЦ "Прут" у Коломиї Івано-Франківської області.

"Решта, навіть уже готові до запуску, перенесли дату відкриття. Серед ризиків запуску ТРЦ у сьогоднішніх умовах насамперед стоїть можливість ракетних ударів і руйнувань через воєнні дії. Потім потрібно врахувати роботу практично з мінімальними орендними доходами, оскільки практично всі ТРЦ, крім хіба що тих, що розташовані в західній частині країни, через міграцію населення недорахувалися більшої частини своїх відвідувачів", — зазначила Локтіонова.

За даними Локтінової, у квітні поточного року планується до запуску ТЦ "Одіс" в Ізмаїлі, його орендна площа (GLA) 2 000 кв. м, загальна (GBA) 2500 кв. м.

Наприкінці 2023 року мають намір запустити ТРЦ "Pokrovsky" в Ізмаїлі (GLA 4500 кв. м, GBA 5300 кв. м) і масштабний проєкт ТРЦ "Planeta Mall" у Харкові (GLA 70 000 кв. м, GBA 110 000 кв. м).

На 2023 рік також анонсовано відкриття в Одесі ТЦ "Акварель" і "Меркурій", другої черги ТРЦ "Велес" в Івано-Франківську, ТРЦ "Темп" у Хмельницькому, ТЦ "Vector" у Трускавці і ТЦ "Park" у Дрогобичі Львівської обл.

При цьому на наступний 2024 рік перенесено відкриття ТРЦ "White Lines" у Києві (GLA 27 000 кв. м, GBA 40 000 кв. м). На кінець 2024 року анонсовано відкриття ТРЦ "Proskyrov Plaza" (Хмельницький) і ТРЦ "Brigantina" (Вінниця).

"Наразі, як ми і прогнозували раніше, найбільш затребувані формати - невеликі ТЦ районного формату площею 10-15 тис. кв. м. Саме такі об'єкти зарекомендували себе як найстійкіші на цей момент. Що стосується шансів реалізації раніше заявлених великих проєктів у столиці, то до кінця війни рухів жодних не буде", - констатувала Локтіонова.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.