UTG: рівень вакантності в торгових центрах Києва сягнув 21,5% і буде зростати

07.02.2023
1412

Середньозважений рівень вакантності у торговельних центрах Києва зріс практично вдвічі — з 11,5% у 2021 році до 21,5% на кінець 2022 року, повідомила агенцію «Інтерфакс-Україна» директор Української торгової гільдії (UTG) Євгенія Локтіонова


 

«Зростання вакантності у торговельних галереях Києва та більшості регіонів України викликано низкою обставин, всі вони пов’язані з війною. Тотально вийшли з ринку ритейлери, пов’язані з росією, немає достатнього асортименту альтернативних іноземних універмагів на звільненій площі. Частина великоформатних міжнародних операторів (Inditex, H&M, IKEA) ухвалила рішення про заморожування своєї роботи до повного завершення військових дій», – пояснила вона.

Експерт прогнозує у 2023 році продовження тренду з оптимізації мереж зі скороченням кількості магазинів. “Ритейлери зосередять свою увагу виключно на прибуткових об’єктах і закриватимуть збиткові”, – сказала Локтіонова.

Загалом, за її словами, продовжуватиметься зростання вакантності у ТЦ, особливо у масштабних об’єктах регіонального (на кінець 2022 р. — 30,9%) та окружного (19,2%) форматів.

"Вакантність у низці об'єктів перевищує 75%. Великоформатні об'єкти можуть і надалі зазнавати серйозних труднощів із заповненням у середньостроковій перспективі (відсутність якорів, дефіцит розваг, нестача універмагів). Щоб нормалізувати вакантність, необхідно не лише працювати над залученням до країни нових міжнародних мережевих ритейлерів, а й підтримувати національних товаровиробників та створювати передумови для їх масштабування", - зазначає Локтіонова.

Експерт також виділила необхідність переформатування галерей одразу після воєнних дій та нормалізації ситуації.

"Ціла низка об'єктів буде змушена ухвалювати буквально екстремальні рішення. Стабілізується ситуація й одразу загостриться конкуренція", - зауважила Локтіонова.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.