Зростання попиту на зарядні станції та пересувні кондиціонери: аналітика COMFY в травні-липні 2024

09.07.2024
394

На фото: Відкриття оновленого магазину в ТРЦ Ocean Plaza у Києві

За підсумками двох місяців з початку тривалих відключень електрики українці почали активно скуповувати зарядні станції, генератори та павербанки. А стаціонарні кондиціонери поступились у продажах пересувним кондиціонерам  та вентиляторам. За даними лідера ринку з продажів техніки та електроніки COMFY, в окремих категоріях попит зріс на 300-400% в порівнянні з березнем-квітнем 2024 року.  


Динаміка в категоріях склала:

-      зарядні станції (+400%);

-      джерела БЖ (+320%);

-      генератори (+300%);

-      павербанки (+150%).

У ритейлера зазначають, що  усі запаси товарів, які залишились з минулої осені, мережа продала на початку травня за два тижні. Тому сьогодні в Україні знову відчувається суттєвий дефіцит товарів  в цих категоріях, і цін відповідно. 

“COMFY одразу відреагувала на попит і працює над збільшенням поставок. Щойно з'являються товари у постачальників – ми їх викуповуємо. Також робимо передзамовлення у зовнішніх постачальників, щоб закронтактувати якомога більше зарядних станцій та павербанків. Бо, як бачимо, прогнози енергетиків невтішні, і підвищений попит на цю категорію товарів буде зберігатися до кінця року. Середня  вартість товарів в категорії зросла на 30%.  Але тільки за рахунок зростання  витрат на логістику та коливаннями курсу валют. Зрозуміло, що на “сірому” ринку вартість суттєво дорожча ”,  – повідомили в компанії.

Ще один тренд у продажах техніки – зростання попиту на  вентилятори і мобільні кондиціонери. Зумовлений він не тільки економією електроенергії, а відсутністю достатньої кількості фахівців-монтажників для монтажу стаціонарної техніки.  

У 2024 році вентилятори купують більше, ніж у попередні роки та до повномасштабного вторгнення. В категорії «кондиціонери» з початку повномасштабної війни попит впав приблизно на 70%. За останні два тижні, через спеку, попит на кондиціонери зріс, але він досі далекий від довоєнного. Перш за все, через внутрішню міграцію, відтермінування дорогих покупок і необхідність економити споживання електроенергії.  

Щодо зимового обладнання та обігрівачів, у COMFY радять уже починати підготовку та придбати всі необхідні девайси заздалегідь. Це збереже гроші, час та допоможе комфортніше пройти осінньо-зимовий період. 

Офлайн-мережа магазинів COMFY налічує 103 магазини.  

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.