Inditex розглядає можливість повернутися на ринок в Україну цього року, H&M — тільки після завершення війни

24.04.2023
1229

Фото: depositphotos

Міжнародний ритейлер одягу Inditex Group щомісяця переглядає плани щодо повернення в Україну, пише Forbes. Відкриття може статися в проміжок між серпнем ти листопадом.


 «Українська команда Inditex щомісяця обговорює з центральним офісом можливість повернення в Україну і чекає, коли їм нададуть можливість відкритися», – говорить Forbes голова Української ради торгових центрів (УРТЦ) Максим Гаврюшин, який спілкується з головним офісом Inditex. Іспанський ритейл-гігант, якому належать популярні бренди Zara, Bershka, Stradivarius, P&B, Massimo Dutti, зупинив свою роботу в Україні з початком повномасштабної війни.

Якщо Inditex прийме рішення про відкриття, то підготовка може початися з липня і займе місяць, каже Гаврюшин. Тоді відкритися торгові точки можуть «у вікні» з серпня по листопад, вважає він.

«Позитивними факторами для повернення ритейлера можуть бути вдалий контрнаступ ЗСУ і зниження інтенсивності та небезпеки обстрілів щонайменше для центру і заходу України влітку», – говорить Forbes провідний експерт Colliers Ukraine у галузі торговельної нерухомості Ігор Заболоцький. 

Торгові центри періодично запитують у міжнародних ритейлерів, коли ті зможуть повернутися, каже директорка торговельної гільдії UTG Євгенія Локтіонова. Площі в ТРЦ не заповнені та не працюють, додає вона. Forbes надіслав запитаня до пресслужб чотирьох великих торгових центрів, чи ведуть вони переговори про повернення магазинів Inditex. Жодна не відповіла. 

В центральному офісі Inditex не розповіли щодо конкретних планів відновлення роботи в Україні. «Безпека наших співробітників та їхніх сімей залишається пріоритетом, – йдеться у відповіді пресслужби ритейлера для Forbes. – Inditex продовжує розробляти спеціальний план підтримки своїх співробітників та магазинів».

Ще один міжнародний ритейлер, який також планував відновити роботу в Україні після Нового року, – шведський H&M, каже голова УРТЦ Максим Гаврюшин посилаючись на слова українських співробітників. Потім шведський ритейлер прийняв рішення відкрити свої українські магазини тільки після закінчення війни, додає він.

«Ми слідкуємо за розвитком подій в Україні, але найвищим пріоритетом для нас є безпека наших колег і клієнтів», – говорить у відповіді на запит Forbes старша радниця з питань комунікацій H&M Group Анніка Свенссон. 

Конкурентне середовище

До 24 лютого 2022 року в Inditex працювали 65 магазинів у восьми містах України, у H&M – девʼять магазинів у Києві, Харкові, Одесі і Львові. У 2021-му ці два ритейлери займали 3,6% від усього ринку в 115 млрд грн, говорить генеральний директор компанії Pro-Consulting Олександр Соколов. «Небагато на фоні всього ринку, але це топ 5–10 спеціалізованих ритейлерів повсякденного одягу», – додає він. 

Скільки вдавалось заробляти іспанському та шведському ритейлеру в Україні? Виторг української Inditex у 2021 році – 3,2 млрд грн, H&M – 1,2 млрд грн, згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol. За перші два місяці 2022-го ритейлери встигли заробити 893 млн грн та 151 млн грн відповідно. 

Для порівняння, польський холдинг LPP, який продавав одяг Reserved, House, Cropp, Mohito, Sinsay  у 2021 році заробив в Україні 4,6 млрд грн, у 2022-му – 3,7 млрд грн.

Нагадуємо, у 2022 році вакантність в ТРЦ Києва сягнула 21,5%

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.