Хто позмагається за столичний ТРЦ Ocean Plaza

08.11.2023
802

Фото: Facebook-сторінка Ocean Plaza

До початку великої війни київський ТРЦ Ocean Plaza приносив власникам понад 1 млрд грн виторгу на рік. Наразі у об’єкта два власника, один з них – держава, яка хоче продати свою частину «океану» на аукціоні зі стартовою ціною 1,3 млрд грн. Forbes розпитав девелоперів, хто планує взяти участь у перегонах. У списку – троє відомих гравців і одна темна конячка.


 

На початку 2023 року Вищий антикорупційний суд дозволив Міністерству юстиції конфіскувати частку в ТРЦ Ocean Plaza, яку повязували з російським мільярдером Аркадієм Ротенбергом та його оточенням. Йдеться про 100% корпоративних прав компанії «Авангард Віларті». Їй належало 66,65% у фірмі «Інвестиційний союз «Либідь», яка володіє ТРЦ. 

Управителем цієї частки зрештою став Фонд держмайна, ще 33,35% Ocean Plaza – у Q Partners Андрія Іванова. У Фонді держмайна обіцяють швидко продати свої 66,65% у межах Великої приватизації. 

Балансова вартість державних 66,65% ТРЦ – 1,3 млрд грн. Такою буде стартова ціна обʼєкта, розповів Forbes у жовтні в. о. голови Фонду держмайна Олександр Федоришин. Це робить Ocean Plaza найбільшим обʼєктом, який буде продаватися з початку великої війни.

Приватизація відбудеться «якщо не в кінці цього року, то на початку 2024-го», казав Федоришин. Хто може взяти в ньому участь?

Вагіф Алієв

«Так, ми зацікавлені в купівлі ТРЦ Ocean Plaza і з задоволенням приймемо участь у чесній боротьбі за нього. Очікуємо, коли офіційно оголосять аукціон», – відповів на запит Forbes Олександр Черніцький, голова правління компанії Mandarin Plaza, що керує обʼєктами Вагіфа Алієва.

Це буде не перша спроба для Алієва, який наразі є серед власників діючих ТРЦ Blockbuster Mall, Mandarin Plaza та Lavina Mall. У 2019 році у ЗМІ прокотилася сенсація: Алієв близький до закриття угоди з придбання Oсean Plaza. «Я даю гарантію, що куплю Ocean Plaza і обʼєднаю її зі споруджуваним зараз ТРЦ Ocean Mall», – заявляв бізнесмен. 

Це має сенс. Ocean Mall почали будувати на сусідній ділянці як другу чергу Ocean Plaza у 2016-му. Вагіф Алієв зайшов у проєкт, викупивши його у Василя Хмельницького за $20 млн. Ocean Mall досі будується. У разі перемоги на аукціоні Mandarin Plaza Алієва зможе обʼєднати два «океани».

«Ми завжди мали інтерес до Ocean Plaza і будуємо поряд колосальний ТРЦ саме для того, щоб вони працювали в синергії», – говорить Черніцький.

Віталій Хомутиннік

У конкурсі може брати участь Cascade Investment Fund Віталія Хомутинніка, повідомив Forbes cпіврозмовник у Фонді держмайна та один з потенційних учасників аукціону. 

У компанії Хомутинніка підтвердили цю інформацію. «Ми вивчаємо можливість участі у аукціоні щодо приватизації ТРЦ Ocean Plaza», – розповів у письмовому коментарі Forbes фінансовий директор Cascade Investment Fund Костянтин Вʼюшинський. 

У разі переммоги Ocean Plaza для Хомутинніка стане не першим обʼєктом комерційної нерухомості. Разом з громадянином Австрії Сергієм Толстуновим Хомутинник вже володіє ТРЦ Respublika. Ще одним проєктом бізнесмена міг стати ТРЦ «Вирлиця», проте Київська міська прокуратура відсудила у забудовника 19 га землі біля озера Вирлиця вартістю понад 1 млрд грн. 

«Ми відмовилися від проєкту «Вирлиця», оскільки компанія-орендар землі не врегулювала земельне питання», – підтвердив повне зупинення проєкту Вʼюшинський. 

Томаш Фіала

«Якщо ці активи будуть продаватися на прозорому конкурсі, ми будемо зацікавлені за них позмагатись», – розповідав Forbes Томаш Фіала у червні.

«Ми в цілому розглядаємо можливість придбання російських активів та вітаємо перші конкретні кроки держави з підготовки до їх виставлення на прозорих аукціонах», – говорить Forbes Володимир Тимочко, керуючий директор з прямих інвестицій Dragon Capital. 

Остаточне рішення в Dragon Capital обіцяють прийняти, виходячи з інформації, яка буде відома на момент початку торгів, в тому числі стосовно наявних обтяжень, зобов’язань та юридичних ризиків на підприємстві, – каже Тимочко. До повномасштабної вторгнення росіян там оцінювали Ocean Plaza у $200–220 млн.

У портфелі Dragon Capital вже є кілька схожих обʼектів – ТРЦ Aladdin, Piramida і Smart Plaza Obolon у Києві, Victoria Gardens у Львові та Sky Park у Вінниці.

Андрій Журжій

Засновник інвестиційного фонду Inzhur Андрій Журжійтеж хоче позмагатися за Ocean Plaza. Для цього він придумав нестандартний план. «Ми зареєстрували фонд Inzhur Ocean і плануємо акумулювати кошти інвесторів через краудфандинг», – розповів Андрій Журжій Forbes в кулуарах «Саміту CEO».

Перший внесок в обʼєкт Inzhur готовий зробити з власних коштів. Хто саме може стати основними співінвесторами в ТРЦ Ocean Plaza, Журжій відмовився говорити. На сайті фонду сьогодні можна знайти пропозицію доєднатися до купівлі Ocean Plaza усім охочим. Поріг входу – 4000 грн. «Вважаємо, ця нерухомість має стати народним набутком», – йдеться у заяві фонду. 

В Inzhur також вивчають ризики. «Досліджуємо питання «переважного права» на придбання Ocean Plaza, чи не залишиться воно у міноритарія», – розповідає Журжій. 

Ще один важливий момент: держава має отримати контроль над компанією, яка керує ТРЦ, інакше Фонд держмайна продаватиме фактично квиток на війну. «Ніхто не погодиться залежати від міноритарного власника, – запевняє Журжій. – Без зміни статуту та менеджменту в керуючій компанії, цей конкурс заздалегідь приречений на «перемогу» в ньому власника інших 33,35% або його довірених осіб».

Андрій Іванов

Приватний співвласник ТРЦ Ocean Plaza Андрій Іванов поки відкидає можливість участі в аукціоні. «Таку інвестицію ми вважаємо недоцільною з огляду на ризики, пов’язані з війною», – говорить Forbes засновник компанії Q Partners Андрій Іванов.

Функцію управління ТРЦ Ocean Plaza здійснює керуюча компанія ТОВ «Київ Молл Менеджмент» на чолі із Олександром Фащевським, що була залучена з ринку в 2018 році, – каже Іванов. Купівлю своєї частки у 33,35% Ocean Plaza він завершив у Василя Хмельницького у вересні цього року. «Ця угода сягнула наших внутрішніх лімітів з інвестиційних ризиків», – говорить Іванов.

Хмельницький також не хоче повертатись. «Не розглядаю взагалі будь-які нові інвестиції під час війни, тим більше в Ocean Plaza. Не маю вільних грошей і не планую більше брати участі у державних аукціонах», – запевняє він.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.