МОЗ не рекомендує використовувати пластикові прозорі “маски” у сфері обслуговування. Юрист зазначає, що заборони на це у законі немає

12.01.2022
1586

Фото: ThePharma.Media

У МОЗ нагадали, що пластикові прозорі «маски», які використовують працівники сфери обслуговування не є засобом індивідуального захисту.  Натомість необхідно використовувати захисні медичні маски чи респіратори, які повністю закривають ніс та рот.


МОЗ зазначає, про пластикові прозорі «маски» не згадується у жодному документі, який регулює протиепідемічні правила: “Фактично, люди, які використовують такі пластикові «маски», не мають жодного ефективного засобу індивідуального захисту. Це пов’язано з тим, що такі засоби не щільно прилягають до обличчя, а, відповідно, не захищають від інфікування інших та не убезпечують від зараження того, хто носить такі «маски»”.

Незважаючи на роз'яснення МОЗ, прямої заборони використання пластикових «масок» у законі немає, пояснює юрист Poster Дмитро Кондратьєв:«Поки заборона на носіння пластикових масок не внесли до постанови, повідомлення МОЗ має лише рекомендаційний характер. У постанові дослівно йдеться, що забороняється перебування у громадських місцях без "...засобів індивідуальної захисту, які закривають ніс та рот, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно". Тобто пластикові засоби захисту ніяк не обмежуються цим формулюванням. Головне, щоб вони закривали одночасно ніс та рот».

 

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.