За рік «сірий» імпорт зменшився до 16% (18 млрд гривень) — Gfk Ukraine

26.11.2021
3205

Компанія Gfk Ukraine представила дослідження, у ході якого виявила, що у період з квітня 2020 року до березня 2021 року ринок побутової техніки та електроніки виріс на 24% і на 10% — в одиницях.

Retailers вибрав найголовніше із представленого дослідження.


Зростання категорій

Комп'ютери та ноутбуки показували найбільше зростання – на 22%. Це з переходом на віддалену роботу. Також росли товарні категорії для будинку, зокрема, пилососи (+27%), дрібна побутова техніка (+22%). Тільки фототехніка показала лише невелике зростання — лише на 16%.

Фото: скріншот із презентації GfK Ukraine

Частка продажу техніки та електроніки в онлайні зросла з 24% до пандемії до 32% у 2020-2021 роках.

«Сірий» імпорт

З 14 досліджуваних компанією продуктових категорій, частка «сірого» імпорту зменшилася з 23% у 2019 році до 16%. Є окремі категорії, які є антилідерами у "сірому" імпорті - наприклад, "аксесуари" та "фототехніка". Проте, у решті категорій частка "сірого" імпорту зменшується, відповідає GfK.

Ця тенденція пов'язана переважно із ситуативними факторами. Зменшення обсягу "сірого" імпорту становило 12% у грошовому вираженні - з 20 млрд гривень за 2019 рік до 18 млрд грн у 2020-2021 роках. Найбільше "сірого" імпорту залишається у категоріях "смартфони", "телевізори", "аксесуари" та "дрібна побутова техніка".

Фото: скріншот із презентації GfK Ukraine

Із загального обсягу “сірого” імпорту, 33% становить імпорт преміальних товарів, особливо у категоріях “Планшети” (76%), “Фототехніка”, “Ноутбуки” та “Смартфони” (38%).

Фото: скриншот из презентации GfK Ukraine 

Причини зниження «сірого» імпорту

Експерти та учасники ринку схиляються до того, що частка "сірого" імпорту зменшувалася за всіма категоріями через:

  • обмеження міжнародних перевезень, викликаних своєю чергою пандемією коронавірусу;
  • дефіцит товарів;
  • дій з боку виробників та учасників ринку (обмеження тощо).

Усі названі причини є ситуативними та тимчасовими. Тому залишаються побоювання, що через невирішення проблеми контролю з боку держави та у разі зростання попиту на товари знову відбудеться зростання частки сірого імпорту, яке може повернутися на рівень, наприклад, 2019 року.

Схеми виявлення "сірого" імпорту

Як і у 2019 році, головні способи виявлення "сірого" імпорту — це внутрішні перевірки, контрольні закупівлі та звернення клієнтів за сервісним обслуговуванням. Водночас, зменшилася частка згадки про випадки, коли “сірий” імпорт виявляли у процесі перевірок правоохоронними органами. При цьому загальна політика компаній, які надають сервісне обслуговування, - це відмовляти клієнтам за гарантією у разі звернення з товаром "сірого" імпорту. Так роблять 78% опитаних компаній, що надають сервісне обслуговування.

Канали та схеми ввезення “сірого” імпорту

Схеми ввезення та збуту "сірого" імпорту трохи змінилися через те, що втратив свою силу такий канал як "піджаки", оскільки були встановлені обмеження пересування через кордони. Тільки 25% опитаних учасників ринку кажуть, що цей канал суттєво не змінився.

В основному експерти наголошували на такому каналі ввезення імпорту як недостовірне декларування на кордоні — заниження митної вартості, підміна товарної категорії іншою тощо. Таким чином, відбувається “інституціоналізація” “сірого” імпорту і важливим стає контроль корупції митних органів.

Основні схеми збуту всередині України – це продаж через інтернет та через фізичні торгові точки. Товари продаються через ФОП на спрощеній системі, хоча також відбувається продаж через ФОП на загальній системі оподаткування.

Варто відзначити, що більшість опитаних говорила про те, що "сірий" імпорт продається з видачею фіскального чека.

Фото: скріншот із презентації GfK Ukraine

Опитаних учасників ринку найбільше турбують такі наслідки “сірого” імпорту, як нерівні умови конкуренції білих та сірих гравців, втрати надходжень до бюджету, процвітання корупції, ризики для споживачів.

Фото: скріншот із презентації GfK Ukraine

Висновки

  • У період квітня 2020-березня 2021 частка "сірого" імпорту зменшилася;
  • Вартість обсягу "сірого" імпорту у гривнях зменшилася на 12% і становила близько 18 млрд грн;
  • Зменшення "сірого" імпорту відбувалося під впливом факторів пандемії і є ситуативним та тимчасовим;
  • Головні причини “сірого” імпорту, на думку учасників ринку, – корупція у митних органах та можливість безризикового збуту “сірого” імпорту – не усунені;
  • Учасники ринку очікують на повномасштабну реформу митних органів та контроль збуту товарів усередині країни;
  • Серед ініціатив боротьби з "сірим" імпортом учасники ринку більше підтримують ініціативи щодо розширення використання РРО та фіскалізації.

Метод дослідження – онлайн-опитування учасників ринку, проведене з 1 жовтня до 20 жовтня 2021 року. Анкета містила питання щодо 14 продуктових груп, на продаж яких припадає 80% загальних продажів ПТЕ за даними GfK. У експертному опитуванні взяли участь представники компаній-виробників ПТЕ, імпортерів, дистриб'юторів, роздрібних мереж. На запитання щодо оцінки частки "сірого" імпорту у продажу категорії відповів 71 респондент. Повтістю анкету заповнили 59 респондентів.

Автор: Олександр Шаріпов

Джерело: Depositphotos 

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.