IKEA готується купити колишній флагманський магазин Topshop у Лондоні більш ніж за $530 млн

15.09.2021
1774

Фото: The Times

IKEA готується купити колишній флагманський магазин Topshop у Лондоні більш ніж за $530 млн. Зараз торговий простір пустує після банкрутства Arcadia Group мільярдера Філіпа Гріна. Отримані від угоди гроші дозволять розрахуватися з частиною боргів Гріна — чия компанія володіла Topshop.Про це повідомляє The Guardian.


Як зазначається, передбачувана сума операції складе £385 млн (близько $533 млн). Очікується, що угода про довгострокову оренду будівлі, яка включає зараз торговий центр Topshop площею 100 000 кв. футів (9 300 кв. м), а також магазин Nike Town та магазин взуттєвої марки Vans, завершить розпродаж активів імперії Green’s Arcadia Group.

Будівля на Оксфорд-стріт, однією з ключових вулиць Великобританії, було зайнято Topshop з 1994 року. Ця власність була одним з основних активів, що належать Філіпу Гріну.

За даними джерел The Guardian, конкурентами Ikea у боротьбі за приміщення виступили шведський мільярдер Штефан Перссон, мажоритарний власник H&M, а також Great Portland Estates і Criterion Capital.

Продаж будівлі Topshop знаменує собою початок кінця процесу банкрутства, який був запущений 10 місяців тому відносно компанії. У листопаді 2020 року було оголошено, що роздрібна мережа Arcadia, в яку входять 400 магазинів і 13 000 співробітників, у розпал пандемії зіткнулася з боргами у розмірі $1 млрд. З тих пір керуючі Arcadia продали активи на суму понад $820 млн, щоб покрити заборгованість. Крім цього керуючі Arcadia визнають, що «частина боргу яка залишилася перед Пенсійним фондом не буде виплачена повністю, дивіденди будуть відповідати дивідендам, виплачених іншим незабезпеченим кредиторам».

Отримані від угоди гроші дозволять Гріну частково виплатити борги. Він зможе повернути суму, зайняту у хедж-фонду Apollo Global Management. Крім того, близько £40 млн ( близько $55,3 млн.), будуть спрямовані у пенсійний фонд Arcadia, в якому на момент краху компанії був зафіксований дефіцит на суму приблизно у £300 млн (майже $415 млн.)

Брайн Берк, керуючий директор консалтингової фірми Quantuma, каже, що Arcadia зазнала краху, тому що була занадто велика, щоб досягти успіху. «У ретроспективі очевидно, що компанія була занадто великою, щоб швидко приймати рішення і реагувати на більш гнучких конкурентів». Однак, додає він, незважаючи на весь негатив у пресі «[Грін] повинен увійти в історію, як людина, яка цілком змінила модель роздрібної торгівлі та направив нас на шлях, яким ми слідуємо сьогодні».

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.