Американські сервіси доставки їжі подали до суду на владу Нью-Йорка, через закон, який обмежує розмір комісії, яку вони беруть з ресторанів

15.09.2021
2008

Фото: Engadget

Американські сервіси доставки Uber Eats, DoorDash і Grubhub подали позов до уряду Нью-Йорка через закон, що обмежує розмір комісій для ресторанів. Причиною став прийнятий в серпні 2021 року Закон про обмеження розміру комісії, які сервіси доставки можуть брати з ресторанів. Про це повідомляє  Reuters.


Закон був прийнятий після того, як місто ввело тимчасові обмеження на комісії, які компанії по доставці їжі брали від ресторанів під час пандемії. Він спрямований на обмеження суми, яку ці компанії можуть стягувати з ресторанів. Тепер сервіси доставки можуть забирати не більше 23% від вартості замовлення: 15% - за доставку, 5% - за розміщення ресторану в додатку і 3% - за обробку платежів. Наприклад, сервіс Grubhub, де замовлення часто розвозять кур'єри ресторанів, може розраховувати лише на 8% комісії, зазначає The Wall Street Journal.

На думку служб доставки, нові правила вже призвели до втрат на "сотні мільйонів доларів" і шкодять відновленню громадського харчування після пандемії. У позові стверджується, що законодавство є неконституційним, оскільки "воно перешкоджає вільному укладення договорів між платформами і ресторанами, змінюючи і диктуючи економічні умови, на яких працює динамічна галузь". Компанії вимагають судової заборони, який не дозволить місту продовжувати у серпні ліміт зборів. Крім того, новий закон порушує Конституцію країни, оскільки «втручається у вільно укладені контракти між платформами і ресторанами, змінюючи і диктуючи економічні умови, на яких працює динамічна галузь», йдеться у заяві.

Схожа ситуація відбувається у Чикаго, де місцева влада незадоволена роботою сервісів DoorDash і Grubhub. Чиновники заявили, що зафіксовані численні порушення і обман клієнтів з боку цих компаній. Зокрема, сервіси доставки штучно завищують ціну страв у додатках, що дозволяє їм брати собі комісію більше, ніж 15%, дозволені у Чикаго.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.