Amazon попросив Apple прибрати зі свого магазину додаток для боротьби з фальшивими відгуками

20.07.2021
2089

Фото: Geekwire

Компанія Apple прибрала з App Store додаток Fakespot через місяць після додавання. Додаток аналізує відгуки до товарів в інтернеті, перевіряє їх на справжність і виявляє серед них фейки, повідомляє CNBC. У компанії пояснили, що видалили його з магазину після скарги Amazon, який заявив, що остання версія Fakespot теоретично може красти дані клієнтів торгового майданчика.


 

Додаток Fakespot працює за принципом аналізу достовірності на Amazon, оцінюючи їх за шкалою від A (найвища оцінка) до F (найнижча). Потім воно надає покупцям рекомендації по продуктам, які найбільше задовольняють запити покупців.

Amazon заявила, що повідомила про Fakespot в Apple для розслідування після того, як з'ясувалося, що додаток, за словами онлайн-гіганта, надає покупцям не зовciм правдиву інформацію про продавців і їх товари, а також завдає шкоди бізнесу продавців і створює потенційні ризики для безпеки. Також в Amazon вважають, що Fakespot впроваджує код, що дозволяє збирати і відстежувати інформацію про клієнтів. Після звернення Amazon додаток зник з App Store 16 липня.

Як заявив творець Fakespot Сауд Халіф, Apple видалила додаток без будь-яких пояснень. За словами Халіфи, його додаток дійсно збирає "деякі призначені для користувача дані", але при цьому воно не продає їх третім особам. Він зазначив, що багато інших сервісів і веб-сайти, включаючи сам Amazon, теж збирають і відстежують відомості про користувачів.

У січні минулого року компанія пред'явила аналогічні претензії до сервiсу, що належить PayPal — Honey, який дозволяє користувачам знаходити купони при здійсненні покупок в онлайні, попереджаючи, що це може бути загрозою їх безпеки.

Вводення в оману або фальшиві відгуки користувачів виявилися серйозною проблемою для інтернет-магазинів, включаючи Amazon. Нещодавно компанія активізувала свої зусилля по виявленню і видаленню фальшивих відгуків. За останній рік маркетплейс, на якому свої товари пропонують мільйони продавців, виріс і становить більше половини загального продажу компанії. Однак це спричинило за собою появу на платформі великої кількості фальшивих оглядів, підробок і небезпечних товарів. Регулюючі органи в США і за кордоном вже вжили відповідних заходів по виявленню підроблених відгуків на Amazon.

Переклад: Людмила Будіна

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.