McDonald’s відмовляється від штучного інтелекту для прийому замовлень через низку помилок

18.06.2024
2133

Фото: McDonald’s

McDonald’s припиняє тестування автоматизованої системи штучного інтелекту для прийому замовлень у понад 100 ресторанах. Ця технологія, розроблена у співпраці з IBM, зазнала невдачі, відеозаписи яких стали вірусними в мережі, повідомляє Ain.ua з посиланням на Business Insider


Початкова співпраця передбачала впровадження голосового замовлення для пришвидшення обслуговування та покращення досвіду клієнтів. Однак технологія виявилася недостатньо досконалою. Розпізнавання голосу працювало правильно приблизно у 85% випадків, тому співробітникам все ж таки доводилося допомагати з одним із п’яти замовлень.

Відеоролики клієнтів, які борються з використанням системи автоматичного замовлення, вперше привернули увагу користувачів TikTok минулого року. Вони скаржилися в соцмережі, що штучний інтелект неправильно розуміє їхні замовлення, додаючи зайві товари або зовсім плутаючи їх.

В одному відео жінка намагалася замовити воду та порцію ванільного морозива. Система штучного інтелекту врахувала ці товари, але помилково додала до її замовлення чотири пакети кетчупу та три пакети вершкового масла.

В іншому відео користувачка TikTok розповіла, що вона замовила одну велику порцію солодкого холодного чаю, але система на основі штучного інтелекту додала замість цього дев’ять порцій холодного чаю.

Хоча партнерство McDonald’s з IBM щодо системи автоматичного замовлення завершилося, компанія заявила, що й надалі шукатиме способи для оптимізації робочих процесів. Компанія впевнена, що голосове замовлення стане частиною майбутнього у мережі ресторанів.

IBM заявила, що продовжить співпрацювати з McDonald’s над іншими проєктами. Окрім того, ведуться перемовини з іншими мережами швидкого харчування, зацікавленими у впровадженні системи.

McDonald’s почав використовувати технологію штучного інтелекту у своїх ресторанах ще у 2019 році. Компанія встановила 700 інформаційних панелей із меню на основі штучного інтелекту, що пропонують додаткові товари до замовлення.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.