Чотири ТРЦ Arricano опинились під арештом у справі СБУ. Компанія каже про рейдерство

01.04.2024
701

Фото: Arricano

Чотири торговельно-розважальні центри Arricano Real Estate PLC – київські "РaйОN" і "Проспект", а також City Mall у Запоріжжі й "Сонячна Галерея" у Кривому Розі, у жовтні 2023 року були заарештовані у межах кримінального провадження про пособництво державі-агресору. Про це йдеться у заяві директора компанії Маргуса Крума, який звинувачує Україну в рейдерстві. Про це пише Liga.net


"Правоохоронні органи, безумовно, уповноважені здійснювати розслідування будь-яких фактів, які, на їхнє переконання, можуть містити ознаки кримінальних правопорушень. Проте, такі дії не мають вчинятися всупереч положенням Конституції та законів і не мають призводити до фактичного зупинення та відібрання бізнесу на початковій стадії розслідування", – зазначає він.

За даними судового реєстру, з травня 2023 року управління СБУ у місті Києві та Київській області розслідує кримінальне провадження № 22023101110000438 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Воно стосується діяльності ТОВ "Вояж-Крим" – замовника сімферопольського ТРЦ "Південна Галерея", який будувала Arricano.

У 2014 році у Криму за російськими законами була зареєстрована однойменна компанія, яка лише за 2022 рік сплатила до бюджету Росії 196 млн рублів (83 млн грн за нинішнім курсом).

У ході досудового розслідування стороною обвинувачення досліджується факт здійснення естонськими власниками Arricano Хілларом Тедером і Рауно Тедером "умисних дiй, спрямованих на допомогу державi-агресору [...] шляхом передання активів представникам держави-агресора, її збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора".

У зв'язку з цим у жовтні 2023 року Солом'янський районний суд Києва наклав арешт на приміщення ТРК "РaйОN" (власник – ТОВ "Лівобережжяінвест"), ТРК "Проспект" (власник – ТОВ "Комфорт Маркет Люкс"), ТРК "Сонячна Галерея" (власник – ТОВ "Укрпангруп") і ТРК City Mall (власник – ТОВ "Призма Альфа").

Директор Arricano відкидає обвинувачення. На думку компанії, метою розслідування є "знищення або відібрання бізнесу".

"Блокування рахунків призводить до повної та безальтернативної зупинки бізнесу, а передання в управління [третім особам через АРМА] дозволяє, щоб доходи від ТРЦ протягом усього часу розслідування (яке може тривати роками й у більшості справ не закінчується нічим) отримували треті особи, які не вклали в побудову та розвиток об'єктів жодної копійки", – заявив Крум.

За інформацією компанію, за двома з чотирьох ТРЦ – City Mall у Запоріжжі й Сонячна Галерея у Кривому Розі – уже є судові рішення про передання в управляння.

"Ми впевнені, що дії силових структур і намагання передати наші активи до АРМА – незаконні та непропорційні", – сказав Курм.

23 грудня РНБО ввела санкції проти ТОВ "Вояж-Крим" – замовника сімферопольського ТРЦ "Південна Галерея", який будувала Arricano. У 2021 році ця компанія фігурувала в розслідуванні Крим.Реалії про Гіллара Тедера, засновника бенефіціара Arricano.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.