Олег Червонюк, ТМ «Льонокомбінат», Goldi: «Через безглузді бюрократичні процедури ми часто ризикуємо репутацією»

07.09.2016
6763

 

Олег Червонюк, власник Рівненського льонокомбінату, прийняв рішення масштабувати роздрібну мережу магазинів Goldi у самий розпал кризи — у 2014 році. Доки українці затягували паски та витрачали кошти тільки на найнеобхідніші речі, а рітейлери, які реалізують імпортний одяг, жалілися на істотне зменшення натуральних показників продажу, мережа магазинів Goldi розрослася до 15 точок у найбільших українських ТРЦ. У компанії дуже амбітні плани: окрім відкриття восени магазинів у Львові та Києві, український виробник продовжує розвиток мережі у Польщі і відкриває другий магазин у столиці країни — Варшаві. В інтерв'ю порталу Олег Червонюк розповів, що вітчизняним виробникам рідна держава не тільки не допомагає, а й створює перепони через політику Національного банку у сфері закупівлі валюти

 

— У 2014-му ви прийняли рішення про розвиток мережі. Чому вирішили розвивати мережу саме у непростому 2014 році?

— Складні часи вимагають нестандартних рішень. Саме тому у 2014 році ми прийняли стратегічне рішення про активний розвиток власної роздрібної мережі. Головною метою було стати ближче до українського споживача, минаючи посередників. При цьому результат перевершив усі сподівання: наша продукція здобула величезну популярність, у магазинах стояли (та й зараз нерідко бувають) великі черги. Адже наш одяг вирізняється високою якістю, актуальністю і широким асортиментом. Тому у 2014 році ми не лише не втратили позицій, а й наростили свою присутність на вітчизняному ринку. Та продовжили активно збільшувати обсяги виробництва, щоб задовольнити попит своєї торговельної мережі, яка продовжувала зростати.

— Як відкривали перші магазини

— Стрімке падіння курсу гривні, істотне здорожчання імпортної продукції призвело до того, що багато іноземних виробників закрили свої магазини і пішли з українського ринку. Це стало позитивним середовищем для розвитку нашої роздрібної торговельної мережі. Два перших роздрібних магазини (після фірмового магазину в Рівному) ми відкрили в Києві, у ТЦ Dream Town та Ocean Plaza. Це були магазини площею близько 250 кв. м. Наразі в Ocean Plaza ми збільшили свій торговельний зал. І на сьогодні не розглядаємо пропозицій від девелоперів на площу менше 350 кв. м. Адже модельний ряд, асортимент динамічно зростають, нові колекції ми випускаємо щотижня. Тому потребуємо достатньо просторих торгових залів, у яких покупцям було б комфортно, а весь асортимент був би доступний для огляду. Власне, це було і залишається головним стримуючим фактором подальшого динамічного розвитку нашої мережі: відсутність необхідних нам торговельних площ.

 

 

 Як імпортна складова вашої продукції впливає на її вартість

— Імпортна складова нашої продукції — 25%. На жаль, і пряжу, і барвники та іншу хімію, наприклад, для пом'якшення тканини, нам доводиться імпортувати. І якщо з бавовною все зрозуміло, адже в Україні вона просто не росте з об'єктивних кліматичних причин, то хімічну складову ми цілком могли б отримувати із внутрішнього ринку. Однак наразі таких вітчизняних виробників немає. Звісно, такий відсоток імпорту у товарі відчутний під час коливань на валютному ринку. Тим більше що коливання ці, як правило, у бік падіння гривні. Однак вартість продукції — це не лише сировина, а й, наприклад, енергоносії, котрі постійно дорожчають. Тому наше завдання — максимальна оптимізація виробничих процесів, яка б дозволяла утримувати ціни на нашу продукцію навіть після зростання курсу долара. І ставка в цьому разі, передусім, на новітні світові технології: інвестуючи в інноваційне обладнання, ми водночас досягаємо максимальної енергоефективності виробництва та мінімізуємо залучення людських ресурсів у автоматизованих процесах. Важливий крок у цьому напрямку — придбана нами твердопаливна котельня, котра працює на відходах деревини (щепі), завдяки якій ми повністю відмовляємося від споживання газу для виробничих потреб. Як результат — успішний баланс якості/собівартості. 

— Чи йде держава назустріч вітчизняним виробникам, чи є якісь програми?

— Сподіваюся, що держава йде назустріч вітчизняним виробникам. А що стосується програм, то про жодну я ніколи не чув і тим більше не використовував. Щодо державного регулювання процесів, то найбільше проблем виникає навіть не на кордоні. Основне гальмо нашої ефективної роботи — це політика Нацбанку у сфері закупівлі валюти. Через безглузді бюрократичні процедури ми часто ризикуємо репутацією і опиняємося перед загрозою зупинки виробництва, адже не можемо вчасно розрахуватися з постачальниками. Для прикладу, скажімо, німецькі компанії за своє обладнання вимагають 100% передоплати. При цьому після замовлення та авансу вони лише починають виготовляти ту чи іншу виробничу лінію, або й взагалі ставлять нас у чергу. Тим часом терміни постачання сплаченого в іноземній валюті товару дуже обмежені. Тому часто нам доводиться просити партнерів по кілька разів повертати нам кошти, після чого ми їх перераховуємо знову і знову. Та сама історія відбувається і з нашими постачальниками сировини з Китаю, Індії. Самі розумієте, як вони дивляться на нас і нашу країну. Ще один безглуздий фактор — на Нацбанку валюта дорожча, ніж у готівковому обігу. Ну і щодо кордонів, то вони, на жаль, залишаються «дирявими», і проблема контрабанди продовжує бити по вітчизняному виробнику.

— Що було зроблено за ці два роки?

— З 2014 року ми відкрили 15 роздрібних магазинів у великих містах України: це і Захід, і Південь, і Центр. Від Львова до Одеси, від Івано-Франківська до Чернігова. І вже встигли провести ребрендинг торговельної мережі відповідно до сучасних дизайнерських тенденцій. Наприкінці вересня плануємо відкрити вже другий магазин у Львові, а у жовтні — третій у Києві. Також продовжуємо поступ на європейський ринок. Після реєстрації в ЄС нашої ТМ Goldi® ми захищені європейським законодавством, крім того, така реєстрація є висновком щодо якості продукції. Перший наш європейський магазин відкрився в найбільшому ТЦ Польщі Ptak (місто Лодзь). Наразі ми плануємо відкриття у Варшаві. За ці два роки після виходу на роздрібний ринок ми наростили обсяги виробництва більш як удвічі.

 

— Які канали збуту продукції ви використовуєте: роздріб, експорт, робота з маркетплейсами?

— На сьогодні ми продовжуємо розвивати як свою роздрібну торгівлю, так і продаж через власні інтернет-магазини lenokombinat.com.ua та goldi.biz.ua. Наразі співвідношення обсягів продажу приблизно 90 на 10% відповідно. Утім, попри відносно невисокий показник, онлайн-торгівля є для нас також пріоритетним і перспективним напрямком, адже Рівненський льонокомбінат — інноваційне прогресивне підприємство, яке йде в ногу з часом. А в Україні — навіть на випередження.

Олег Червонюк — один зі спікерів Retailers CEO Summit «Время для рывка локальных брендов», який відбудеться 13 жовтня 2016 року в готелі InterContinental у Києві. Віримо в українські бренди 

Автор: Дарина Златьєва

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.