Через відсутність іноземних fashion-брендів українські виробники збільшили виторги в 2022 році

05.05.2023
1931

Фото: Victoria Gardens

Не дивлячись на падіння купівельної спроможності, українські виробники одягу збільшили виторги у 2022 році. Цьому сприяла відсутність іноземних fashion- гігантів на ринку України, пише Forbes


 

 

До війни у «організованому» ритейлі (ТРЦ + магазини) домінували іноземні бренди. За даними гендиректора компанії Pro-Consulting Олександра Соколова, на них припадало у 2021 році 78% ринку. За межею ТРЦ ситуація також була не на користь вітчизняних виробників. У 2021-му асоціація «Укрлегпром» оцінювала частку українських виробників на всьому ринку одягу (обсяг – 60 млрд грн у 2020 році) тільки у 11%, понад 30% припадало на контрабанду та секонд-хенд, інше – на іноземні бренди.  

Війна надала українським виробникам шанс відібрати частку ринку у світових гігантів індустрії моди. Магазини іспанської групи Inditex, яка виробляє Zara, Bershka, Pull&Bear, і шведського H&M, не працюють уже понад 14 місяців. У 2021-му на українському fashion-ринку Zara займала 2,7%, а H&M – 0,9%. Чи змогли цим скористатися виробники одягу? Частково. 

У «організованому» ритейлі на перших сходинках усе ще іноземці: близько 10% – у польської LPP S.A.(бренди Reserved, Cropp, House) і 7% – у турецької LC Waikiki, підрахували у ProConsalting.

Але майже всі провідні українські бренди змогли збільшити виторг за минулий рік, незважаючи на падіння купівельної спроможності та еміграцію суттєвої частини українців.   

Серед найбільших українських виробників Олександр Соколов з Pro-Consulting називає Goldi («Льонокомбінат»), VOVK, Estro. За даними YouControl, у 2022 році виручка Goldi зросла на 22%, до 735,4 млн грн, а VOVK – на 6,5%, до 40,6 млн грн. Для порівняння, дохід найбільшого гравця – польської LPP – в Україні зменшився на 20%. 

Українські гравці fashion-ринку визнають, що з Inditex і H&M конкурувати складно. Ці мережі мають масштабний і агресивний маркетинг, а наші бюджети та охоплення не співставні, зазначаєвласниця бренда Kachorovska Аліна Качоровська. 

Вона вважає, що тимчасова відсутність брендів групи Inditex та H&M «підсвітила» українські бренди, й вони отримали час і увагу покупців. Виторг у бренда Kachorovska зріс на 10%, а середній чек – на 30%. 

«Нам вдалося замінити Zara і Massimo Dutti», – сміливо заявляє CEO Arber Вадим Золотаревський. За минулий рік Arber розширив жіночу колекцію на 30%. «Бачимо, що зросла жіноча аудиторія, яка в нас купує одяг, хоча в Україні жінок стало менше», – зазначає Золотаревський.  

За його словами, загальний попит у мережі зріс на 20%, якщо не враховувати тимчасово закриті магазини у Харкові, Миколаєві, Херсоні.

Ще краще себе почувають виробники тактичного військового та універсального одягу. Засновник бренда Bezbrendu Cергій Самарський каже, що попит на fashion-одяг зменшився – у споживача зʼявилася інша логіка. Люди почали більше купувати універсальний одяг, з яким можна і на роботу піти, і, наприклад, в евакуацію з дітьми поїхати, зазначає співвласник Bezbrendu. Він наводить приклад своєї компанії, яка збільшила виробництво термобілизни, щоденного, зручного одягу та лосин різного ступеня утеплення. Виторг компанії торік зріс на 30%. 

Яскравий приклад – компанія M-TAC, що виробляє тактичний і військовий одяг. Саме в виробах цього бренду частіше всього зʼявляється Володимир Зеленський після 24.02.2022. У грудні минулого року співзасновник M-TAC Олександр Карасьов розповідав Forbes, що прогнозований виторг у діапазоні 600–700 млн грн, це майже в 10 разів більше, ніж у передвоєнні роки. 



Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.