Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.
Від імпорту до експорту: Україна нарощує виробництво пшениці дурум
Фото ілюстративне. Freepik.com
У 2025 році вперше за всю історію незалежності вітчизняні виробники макаронів виготовлятимуть продукцію на 50% із української твердої пшениці дурум, повідомив директор спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський на форумі Agro2Food Profit у Києві, передає Інтерфакс-Україна
Ще кілька років тому дурум майже повністю імпортували — тепер ситуацію змінює клімат. Завдяки потеплінню Миколаївська, Одеська, Хмельницька та частково Вінницька області стали придатними для вирощування цієї культури.
У Львівській області наразі будується млин, який перероблятиме пшеницю дурум на макаронні вироби. При цьому Рибчинський зазначив, що його потужностей з часом може не вистачити для переробки всієї вирощеної аграріями пшениці дурум.
Він прогнозує: якщо тенденція збережеться, за два роки Україна може повністю відмовитися від імпорту дуруму — і навіть почати його експортувати.
Дурум (Triticum durum - лат.) — тверда пшениця з високим вмістом білка та клейковини, що робить її ідеальним інгредієнтом для приготування макаронних виробів, хліба та інших хлібобулочних виробів.