В Україні почали будувати перший завод з виробництва картоплі фрі

23.10.2025
237

Фото: Unsplash

Компанія "МАЇС" почала будівництво у Черкаській області першого в Україні заводу повного циклу з переробки картоплі та виробництва картоплі фрі. Про це розповів засновник компанії Сергій Терещук виданню Latifundist.


Планується, що підприємство, яке будують в індустріальному парку "Біосенс", виготовлятиме до 60 тисяч тонн готової продукції на рік і працюватиме за змішаною моделлю — частково на власній сировині, частково на сировині від фермерів. Як розповідає Сергій Терещук, це буде не просто бізнес, а "перший крок до створення в Україні цивілізованого ринку картоплі".

За його словами, Україна — єдина держава Європи, яка досі не має власного виробництва картоплі фрі. Наприклад, у Туреччині таких заводів — десять, а у Польщі — чотири.

"Ми весь час розповідаємо, що українці люблять картоплю, ми у світовій четвірці виробників. Але при цьому не маємо власного виробництва того продукту, який українці споживають щодня", — каже Терещук.

Також на новому підприємстві планують виробляти картопляні пластівці, які використовують у пекарстві, виробництві ковбас та страв швидкого приготування. Зараз ця сировина завозиться з країн ЄС. Але пріоритетом буде саме картопля фрі, адже це — наймасовіший продукт, який потрібен як для HoReCa, та і в роздрібній торгівлі. 

Для виробництва картоплі фрі потрібні спеціальні сорти: з певним вмістом сухої речовини, правильної форми бульби, стабільною структурою та певними смаковими характеристиками. Компанія "МАЇС" вже кілька років займається випробуванням та підбором сортів, які добре ростуть у наших умовах і відповідають вимогам для переробки.

"Ми почали з елітного насіння, закупили його в Європі, розмножили, отримали гарний урожай, перевірили на віруси й заклали у сховище. Наступного року з цього насіння вирощуватимемо вже виробничу картоплю. Далі — полив, живлення, захист, техніка. Усе має бути пов’язано в єдиний цикл. Бо картопля фрі — це культура, яку неможливо виростити без поливу. Бульба має бути великою — 8, 12, 14 см, видовженою, щоб отримати гарну соломку", — пояснює Терещук.

Він додає, що зараз в Україні майже немає такої картоплі, яка б підійшла під виробництво фрі, тому і не було заводів. Але на Черкащині та Київщині є достатній полив та досвідчені господарства, які можуть її виростити.

Запустити завод з виробництва картоплі фрі планують через два роки. На повній потужності він перероблятиме приблизно 180 тисяч тонн картоплі на рік. Частину компанія вирощуватиме самотужки, а решту купуватиме у фермерів у радіусі 150 км, насамперед уздовж Дніпра. Готову продукцію постачатимуть на внутрішній ринок та експортуватимуть у країни ЄС та Близького Сходу.







Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.