Операційні витрати "АТБ" на альтернативне забезпечення електроенергією зросли вдев’ятеро

18.07.2024
455

Фото: АТБ

Операційні витрати мережі "АТБ", пов'язані з дизельними електростанціями (ДЕС), у червні зросли вдев'ятеро порівняно з квітнем, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у пресслужбі ритейлера.


"Робота торговельних об'єктів на генераторах дорожча удвічі-втричі (залежить від потужності ДЕС). Питання встановлення систем накопичення та імпорту електроенергії зараз у процесі вивчення та обговорення", - повідомила пресслужба компанії.

Станом на 15 липня 2024 року по всій країні працюють 1228 магазинів мережі "АТБ", 1219 з яких забезпечені стаціонарними ДЕС. Решта, за необхідності, працюють на пересувних генераторних станціях, яких у компанії 15 одиниць. Тому під час відключень світла магазини "АТБ" продовжують роботу, але з обмеженнями щодо ввімкнення деякого обладнання. У компанії наголошують, що холодильне обладнання та морозильники не відключаються.

Щодо роботи ДЕС у нічний час, то, згідно з законодавством, з 22:00 до 8:00 у житлових забудовах діє заборона на шум. Дотримання тиші регулює закон "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", який забороняє користування в нічний час, зокрема, і звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, до яких належать ДЕС. Тому для забезпечення належних умов зберігання певних товарних груп на нічний час швидкопсувні продукти переміщуються в середньотемпературні та низькотемпературні камери. Таке сучасне обладнання утримує заданий температурний режим до 6-8 годин, що дає змогу зберегти свіжість товарів навіть під час нічних відключень електроенергії.

Власні ДЕС дають змогу працювати без перебоїв, тому в переважній більшості магазинів "АТБ" асортимент залишається без змін, лише на кількох локаціях відбулося невелике скорочення асортименту. "Але це більше пов'язано з тим, що разова покупка клієнтів стала меншою, але частішою. Люди припинили робити запаси продуктів додому через тривалі відключення електроенергії", - зазначили в пресслужбі.

Для максимального збереження свіжості товару для таких груп товарів: м'ясо, молочні продукти, охолоджена риба, торти в "АТБ" працюють без перехідного залишку на складах. При цьому в компанії додали, що загалом у складських комплексах давно скоротили запаси всіх груп товарів до необхідного мінімуму незалежно від їхнього температурного режиму. Такий крок став відповіддю на ризики втрат через ракетні обстріли Росії.

Як зазначили в компанії, ситуація з енергодефіцитом уже позначається на цінах товарів для споживачів. "АТБ" компенсує роботу генераторів за рахунок свого доходу. Щодо виробників частково фіксуємо підвищення цін на товари, де, напевно, вже враховано і подорожчання базової вартості енергоенергії", - повідомили у пресслужбі.

Група компаній "АТБ" за результатами 2023 року сплатила до бюджетів усіх рівнів податків та зборів, включно з митними платежами та ЄСВ, на загальну суму 25,06 млрд грн, що на 4,62 млрд грн перевищує показник 2022 року, повідомляє пресслужба компанії.

Корпорація "АТБ" - об'єднання великих українських підприємств, що провадять свою діяльність у таких сферах бізнесу, як роздрібна торгівля, управління активами, виробництво та продаж продуктів харчування, надання послуг у сфері спорту та відпочинку. На підприємствах корпорації працює понад 70 тис. осіб.

Ритейлерська мережа корпорації станом на 15 липня 2024 р. налічує 1228 магазинів проти 1316 магазинів у січні 2022 р. ТОВ "АТБ-Маркет" протягом минулого року сплатило податків та зборів на загальну суму 19,45 млрд грн (у 2022-му - 15,63 млрд грн), за підсумками минулого року товарообіг мережі становив 176,9 млрд грн, що на 2% нижче за результати 2021 року (179,8 млрд грн).

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.