Інфографіка Zakaz.ua: скільки українці витрачають на домашніх улюбленців

16.11.2023
607

Фахівці Всеукраїнського сервісу доставки Zakaz.ua проаналізували витрати українців на товари для тварин в популярних супермаркетах та дізналися, скільки коштів в середньому йде на харчування пухнастиків. 


 Фахівці Zakaz.ua з’ясували, скільки коштує тримати вдома "братів менших" і на які товари для тварин найбільше витрачають гроші користувачі онлайн-сервісу. Співпраця з такими мережами як-от: METRO Cash&Carry, NOVUS, МегаМаркет, WINETIME, VARUS, Auchan, Таврія В, Восторг, ULTRAMARKET, КОСМОС, ЕКО маркет та супермаркет “Харків” дозволила аналітикам компанії дослідити річний попит, популярні категорії та товарні позиції, які найбільше купують українці для пухнастиків в супермаркетах. 

З’ясувалося, що в провідних мережах ритейлерів товари для тварин найчастіше купують саме власники котів, частка продажів яких у 2023 році складає 82,3%. На другому місті товари для собак — частка 16,9%. Що стосується попиту товарів для гризунів, риб та птахів — доля продажів не сягає й 1%. 

Джерело: інфографіка Zakaz.ua, попит на товари для тварин 2023 рр. 

Тож невже кошатників в Україні більше ніж собачників? Цікаво зазначити, що нещодавно один із найбільших виробників кормів для домашніх тварин Mars Petcare оприлюднив статистику утримання найпопулярніших домашніх тварин у світі. Згідно неї, людство утримує 522 млн собак і 399 млн котів. Виявилося, що майже скрізь собаки популярніші, ніж кішки. Загалом у світі в 33% сімей є собаки і лише в 23% — коти. В Україні через війну наразі отримати точну статистику неможливо. Але існують дані ще від 2019 року, що хатніх улюбленців утримують понад 60% населення нашої країни, що означає, що більш ніж в кожній другій сім’ї є домашні улюбленці. Своєю чергою, відсоток прихильників котів, на відміну від світу, в Україні суттєво більший — 22% проти 14%! Зокрема, за даними австралійської компанії Petsecure Україна в 2020 році увійшла до 20-ки країн з найбільшою популяцією домашніх котів (7,3 млн). 

Джерело: інфографіка Zakaz.ua, попит на товари 2020-2022 рр. та січень-жовтень 2023

Що відбувається з попитом на товари для тварин в Україні? За даними Zakaz.ua, до 2022 року динаміка продажів стабільно зростала. Так, наприклад, у 2021 році попит зріс на 38% відносно 2020 року, через сервіс було продано 1 млн 118 тис. одиниць товарів для тварин. Проте з початком повномасштабної війни через міграцію та евакуацію великої кількості платоспроможних українців та їх хатніх улюбленців за кордон, динаміка попиту різко погіршилася — просіла у 2022 році на 86% відносно 2021. 

Що стосується коштів: у 2021 році через Zakaz.ua було продано товарів для тварин на суму майже 36 млн гривень, тоді як у 2022 році — на суму понад 23 млн грн. Цьогоріч продажі вже перетнули відмітку у 22 млн гривень, при тому, що кількість проданих товарних позицій менша, ніж минулого року. Таке явище пов'язане зі значним зростанням цін в країні, адже лише тільки корм для тварин підскочив у ціні майже вдвічі. 

Найбільше коштів на хатніх улюбленців витрачають онлайн-покупці Zakaz.ua у великих містах мільйонниках: Київ, Львів,  Дніпро, Одеса та Харків. 

Собаки проти котів: кого утримувати вигідніше? 

У вічному суперництві між кішками та собаками останні виходять на перше місце, коли справа доходить до витрат на їх утримання. За даними сервісу Zakaz.ua, власники собак у 2023 році витрачають лише на харчування чотирилапих в середньому близько 1232 грн на місяць (щорічно 14 784 грн), у той час, як любителі котів — 975 грн (щорічно 11 700 грн). Ще менше коштів йде на утримання гризунів, птахів та риб — від 50 до 200 грн на місяць. Такі маленькі ссавці, як декоративні кролики, морські свинки, хом'яки та щури окрім спеціалізованого овочево-зернового корму можуть мати в раціоні також недорогі свіжі овочі або фрукти — яблука, моркву, капусту, буряк тощо. За рахунок цього вони обходяться власникам значно дешевше, ніж утримувати пухнастих улюбленців собачникам та кошатникам. 

Джерело: інфографіка Zakaz.ua, дані за 2023 рік

Що стосується популярних товарів: за даними Zakaz.ua, серед кошатників найулюбленіші бренди корму для тварин – Клуб 4 Лапи, Whiskas, Kitekat, Friskies та Мяу!, а з більш преміального сегмента виділяється Gourmet та Purina. Серед собачників провідними є наступні торгові марки: Pedigree, Клуб 4 лапи, Friskies та Гав!. У сегменті більш дорогих кормів перевагу надають Brit та Purina. 

Про які ще супутні витрати треба знати майбутнім власникам пухнастиків

Купівля тварини. Найперша і найбільша витрата одним платежем. Породисті вихованці — найдорожчі. Їх розводять у розплідниках. Вартість залежить від породи та популярності розплідника. Загалом це стосується будь-яких видів – як дрібних гризунів та екзотичних тварин, так і великих собак чи кішок. Іноді ціна може сягати кількох тисяч доларів за дитинча з чемпіонами у родоводі. Найкраща й найдешевша альтернатива – взяти тваринку з притулку за невелику донатну плату або безкоштовно. Наразі притулки для тварин в Україні переповнені, а серед підопічних часто зустрічаються породисті пухнастики та метиси, а не лише дворові. Адже з початком повномасштабної війни в країні багато українців, які були змушені евакуюватися, просто полишили своїх хатніх улюбленців напризволяще. Крім того, ви завжди можете зустріти вашого майбутнього вихованця на вулиці і подарувати йому сім’ю та прихисток. 

Ветеринарія. На лікування та профілактику вихованця доведеться витрачатися з першого року життя. З розплідника ви купуєте тварину, якій вже проведено первинну обробку від паразитів і поставлено перші щеплення. Вихованця з притулку або купленого з рук потрібно відразу вести до ветеринара, де вашому пухнастику заведуть паспорт та поставлять перші щеплення. Крім того, більшість тварин потрібно ревакцинувати щонайменше раз на рік. Господарі кішок, як правило, нехтують профілактикою, адже кішки постійно перебувають у квартирі. Але можливість зараження від цього нікуди не зникає. Віруси можуть опинитися у воді та кормі, на одязі та взутті господарів або гостей. Обробляти від паразитів домашніх улюбленців потрібно щонайменше раз на квартал. Ліки проти гельмінтів та засоби проти кліщів і бліх коштують від 40 до 550 гривень в залежності від об’єму та бренду товару. 

Чіпування. Вихованців, яким потрібний вигул, необхідно чіпувати. Якщо тварина загубиться, людина, яка її підібрала, зможе привести пухнастика до найближчої ветеринарної клініки, де зчитають дані з чіпа — прізвище, ім'я та номер телефону господаря. Чіпування коштує в середньому 600 гривень.

Гігієна. Крім ветеринарної допомоги деяким видам тварин потрібен грумінг — це догляд за шерстю, кігтями, зубами та вухами. Можна купати та вичісувати вихованця самостійно. Вам знадобиться спеціальний шампунь, ножиці для кігтів, щітки та гребінці. Весь комплект обійдеться у суму до 500 гривень. Інша альтернатива — грумінг-салони та ветклініки, де всі гігієнічні процедури зроблять за вас. Залежно від поведінки тварини, її розмірів та цінової політики самого салону або ветеринарної установи, догляд обійдеться у суму від 700 до 3 000 гривень за відвідування. 

Догляд. Також є постійна категорія розхідників, на які 100% треба викладати щомісяця грошенята — це пакетики для прибирання за собаками на вулиці та гігієнічні пелюшки, якщо чотирилапий маленької породи. Для котиків — мова йде про наповнювачі для туалету (деревний, мінеральний, кварцевий, силікагелевий, соєвий та бентонітовий), які коштують від 100 грн і більше в залежності від виду та об’єму пакунка. Найдешевший — бентонітовий наповнювач, однак його розхід найшвидший, адже змінювати доводиться частіше за інші види. Найдорожчий — силікагелевий, який менше розходується, краще поглинає неприємний запах та сечу тварини. 

Іграшки та аксесуари. Повідки, нашийники, лежанки, кігтеточки, будиночки, м’ячики та інші іграшки й аксесуари. У цій статті витрат все залежить від вашої щедрості. Можна купити звичайний нашийник до 100 гривень на будь-який розмір собаки, а можна дизайнерський або шкіряний за кілька тисяч гривень. Також деякі види тварин потребують одягу для прогулянок в холодну погоду — це стосується короткошерстих та  безшерстих тварин. Також власники використовують одяг, щоб не сильно забруднити шерсть вихованця у дощову погоду.

Отже, на сьогодні мінімальні щомісячні витрати українців на базові товари для котів та собак можна оцінити щонайменше у півтори тисячі гривень. 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.