Як за рік змінились ціни на ягоди: інфографіка Zakaz.ua

20.07.2023
794

Фахівці Всеукраїнського сервісу доставки продуктів Zakaz.ua проаналізували, як за рік в українських супермаркетах змінилися ціни на сезонні ягоди. Цього літа знизились ціни на малину, лохину, порічку та аґрус. Проте значно дорожче коштує черешня, журавлина, суниця та полуниця. 


Смачні та корисні ягоди сьогодні доступні людині майже весь рік в супермаркетах, а з приходом літнього сезону взагалі можна знайти їх величезний достаток в кожному магазині, на ринку або у власному садочку. 

Однак, черпати вітаміни для українців коштує цьогоріч недешево, навіть попри те, що останні місяці середній показник річної інфляції в Україні продовжує сповільнюватися. Так, наприклад, зростання споживчих цін в нашій країні в червні 2023 року прискорилося до 0,8% з 0,5%. Про це свідчать останні дані Держстату. Водночас у червні минулого року було зафіксовано інфляцію 3,1%, тому в річному вимірі за підсумками червня 2023 року вона знизилася до 12,8% з 15,3%. Ягоди і фрукти подорожчали на 19,9% в порівнянні з червнем 2022 року.  

Ціни на ягоди 

За даними аналітиків Zakaz.ua, попри сповільнення інфляції в країні, суттєве подорожчання все ж спіткало чималий асортимент ягід у 2023 році. Найбільше підскочила у ціні черешня: понад втричі — на 226%. На поличках супермаркетів вона коштує 226 грн/кг, тоді як у липні 2022 року ціна становила 69 грн. Також значно зросла ціна на журавлину. Кисленькі корисні ягоди у фасованому вигляді цьогоріч можна придбати за 121,50 грн (350 г), що на 73% більше, ніж у липні 2022 року. Зокрема, зросли у ціні наступні ягоди: суниця — 129 грн за 125 г (на 34%), полуниця —194 грн за 1 кг (на 62%), чорна смородина — 179 грн/кг (на 12%), аґрус — 97 грн за півкіло (на 4%). 

Варто зазначити, що за спостереженнями фахівців Zakaz.ua, у перший місяць літа в Україні спостерігалися досить високі ціни на свіжі ягоди та фрукти. Насамперед, це було пов’язано з тим, що на полицях супермаркетів перебували переважно закордонні імпортні продукти. Наприклад, ціна на лохину становила майже 700 грн/кг, а черешня взагалі била всі небачені рекорди та коштувала подекуди понад тисячу гривень. Проте у липні з появою вітчизняного врожаю ситуація значно змінилися на краще. 

На фоні динамічної статистики здорожчання, є ягоди, що, навпаки, подешевшали. Так, наприклад, ще у липні 2022 року країну шокували рекордні ціни на малину, вартість якої підскочила в порівнянні з мирним часом майже втричі і на поличках супермаркетів у фасованому вигляді вона коштувала 198 грн за 250 г. Цього ж року ситуація значно ліпша. Вартість малини у липні 2023 знизилась на 67%. Наразі цінник на соковиту та корисну ягоду в середньому становить 62 грн за 250 г. 

Також в порівнянні з цінами липня 2022 подешевшали наступні смаколики: лохина — на 34% (309 грн /кг), ожина — на 45% (75 грн/250 г), червона смородина — на 10% (89 грн/кг), жимолость — на 8% (32 грн за 125 г) та червона слива — на 7% (120/кг). 

Ціни на баштанні

Кавуни та дині також вже з’явилися в магазинах, та поки їх купують не дуже охоче. Люди чекають на серпневий урожай, сподіваючись на нижчі ціни. Наразі вартість кавуна у столичних супермаркетах у середньому становить 39,99 грн за кілограм, що на 29% вище, ніж у липні минулого року. Своєю чергою ціна на диню зросла на 15%. Цьогоріч жовтий баштан обійдеться в середньому у 89 грн за 1 кг, тоді як у липні 2022 році ціна становила 78 грн/кг.

Економісти зазначають, що ціноутворення на продукти пов’язано в першу чергу з війною та її наслідками. РФ минулого року окупувала частину Запорізької та Херсонської області, залишивши українців без улюблених мелітопольської черешні та херсонських кавунів. Крім того, підступний теракт окупантів на Каховській ГЕС також вплинув на ситуацію. Тому очевидно, що ціни на ряд товарів продовжують дорожчати. Проте, за словами аграрних експертів, у поточному році дефіцит фруктів та ягоди не очікується. Адже стосовно плодово-ягідних культур в Україні завжди було перевиробництво. Тому Вінницька, Чернівецька, Хмельницька, Дніпропетровська, Львівська та Полтавська області, які є найбільшими виробниками плодів та ягід, цілком зможуть забезпечити потреби країни. Але їх вартість точно не буде низькою. На ціни впливає логістика, що значно здорожчала, вартість на пальне, зростання комунальних платежів та багато інших факторів. Щодо дефіциту та вартості кавунів, то тут ситуація дещо складніша. Звичайно херсонських кавунів Україні не замінить ніхто, і розраховувати на низьку ціну цього року також не варто. Але урожай з центральної та частково південної України, дещо компенсує нестачу баштанних. 

“Фахівці Zakaz.ua час від часу будуть моніторити ситуацію щодо цін на продукти харчування в супермаркетах та ділитися результатами аналітики з українцями. Також нагадуємо, що смачні та свіжі ягоди, фрукти або інші необхідні товари ви завжди можете замовити на сайті або у мобільному додатку сервісу. Зробити це можна максимально легко за кілька кроків: обирайте свій улюблений супермаркет, наповнюйте онлайн-кошик та у кілька кліків оформлюйте замовлення. Комплектувальники Zakaz.ua ретельно зберуть спеціально для вас з полиць магазину продукти лише найвищої якості, а кур’єри сервісу швидко та вчасно доставлять замовлення”, — зазначає Євген Нетреба, комерційний директор компанії.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.