Олексій Панасенко, Novus: прямі збитки від російської агресії становлять 500 млн грн

14.03.2023
1245
Олексій Панасенко, Novus: прямі збитки від російської агресії становлять 500 млн грн

Фото: thePage

Заступник генерального директора з операційної діяльності Novus Олексій Панасенко в інтерв'ю thePage поділився результатами роботи компанії за 2022 рік. Приводимо витримки


 

Як змінилася кількість магазинів та плани компанії

Зараз Novus налічує 83 магазини. Рік тому їх було 81, ще один був закритий на реконструкцію. Цього року ми відкрили два нові магазини та відремонтували все зруйноване.

Ми працюємо в основному в Києві та Київській області. Але зараз є також магазини у Тернополі та Рівному. Щодо окупованих територій, то є два магазини у Бучі, три в Ірпені. Це, звісно, не можна порівняти з Херсоном, але ці магазини також постраждали. Найбільше постраждали у Бучі: один із них був майже зруйнований, від нього лишився тільки каркас. Ми відновили його останнім, у грудні.

Тільки прямі збитки від російської агресії становили 500 млн грн. Але наша мережа попри це продовжує інвестувати в економіку держави. На сьогодні ми вклали у відновлення зруйнованих та відкриття нових магазинів, а також будівництво розподільчого центру приблизно 350 млн грн.

У 2022 році ми планували відкрити розподільчий центр для складів. Зараз ми відновили його будівництво, розраховуємо до кінця 2023 року відкрити сучасний розподільчий центр, який буде одним із найкращих в Україні. У квітні відкриваємо ще один магазин на вулиці Тальновській, 2. Серед головних завдань також збільшити кількість кас самообслуговування та розвивати власний сервіс онлайн-замовлень.

Про постачальників

Складно порахувати ці втрати, але те, що я бачу на наших полицях: зникло майже 50% товарів, що вироблялися в Україні, — вітчизняних та трансатлантичних брендів. І якщо час від часу з’являється їхня продукція, то вона вже виробляється на заводах інших країн. Наприклад, соки Sandora повернулися на полиці, але їх зараз виробляють не у Миколаєві, а в Румунії.

Загострення конкуренції

Основний чинник — це конкуренція. Багато людей виїхали з України. Конкуренція стала ще гострішою. Мережі відрізняються одне від одного, проте ціна стала основним чинником ухвалення рішення для покупця. Звісно, впливають також інфляція, подорожчання і доволі дорого працювати в умовах відключення електроенергії. Рашистські атаки намагалася занурити нас у темряву у буквальному сенсі цього слова. Але ми продовжуємо працювати, забезпечили магазини генераторами.

Вартість роботи на генераторах

 Наразі у нас вже понад 50 магазинів працюють з ними.  Енергія для промислових споживачів сьогодні коштує десь 4,7 грн за кВт⋅год. Одна кВт⋅год від генератора, якщо рахувати тільки паливну складову та обслуговування, коштує десь 25 грн. Але якщо врахувати витрати на його купівлю, встановлення і що насправді генератори не пристосовані для такої роботи… Про це мало говорять, але вони швидко витрачають свій моторесурс і виходять з ладу.

Якщо врахувати все це, то показник сягає 40-45 грн за кВт⋅год. Наприклад, на наших опорних магазинах стоять генератори Caterpillar. Вони якісні, потужні, але їхній гарантійний моторесурс становить 1000 мотогодин на рік. У нас вони за грудень відпрацювали 250-300 годин і більше. Тож ми вичерпаємо цей моторесурс набагато раніше, ніж за рік.

Робота мережі Novus у 2022-2023 роках у цифрах

  • В Україні працюють 83 магазини
  • Кількість співробітників — 7113 людей (на 28.02.2023)
  • Товарообіг 2022 року — 13,75 млрд грн без ПДВ
  • У грудні 2022 року втратили 30% робочого часу магазинів через відключення електроенергії. У січні знизили ці втрати до 22%.

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.