Представники бізнесу просить звільнити Данила Гетманцева з посади секретаря Нацради Відновлення та з податкового комітету Верховної Ради. Що стало причиною?

18.05.2022
3806

Фото: Інтерфакс-Україна

16 травня бізнес-асоціації та підприємці  звернулись з відкритим листом до президента Володимира Зеленського із проханням негайно усунути Данила Гетманцева з посади секретаря Нацради Відновлення та з податкового комітету Верховної Ради. Ціль звернення — «привернення уваги до помилок чи свідомої руйнації економіки України з боку деяких чинних представників влади». Лист вже підписали більше 9 000 підприємців. 


 Що стало причиною?

У коментарі для Forbes президент бізнес-асоціації CEO Club Ukraine та один з ініціаторів листа Сергій Гайдачук зазначають, що таке звернення обговорювали ще до початку війни. А зараз підприємців особливо обурило те, що Гетманцев став секретарем Нацради з відновлення України від наслідків війни.

Нагадаємо, Гетманцев, вже не вперше піддається критиці за позицію більш прискіпливого ставлення держави до стягнення податків. Зокрема, він був ідеологом обовʼязкового використання РРО малим і середнім бізнесом. А нещодавно, незважаючи на повномасштабну війну, в інтервʼю Forbes.ua розповів, що в найближчому майбутньому планується підвищення військового збору до 3%, повернення ПДВ на ввіз авто та перевірки бізнесу.

Підприємці у зверненні зазначають, що наразі через війну 49% підприємств не працюють (або майже зупинені), але за останній місяць перезапущена майже чверть малого і середнього бізнесу. Водночас вони наголошують на ризиках для бізнесу, які змушують близько 10% підприємців вже проводити релокацію за кордон. Цей ризик — економічна неволя. 

«Сплата податків в Україні вимагає в 1,5 раза більше часу, ніж у середньому в світі. Контрабанда, що неможлива без „кришування“. А впровадження цифрової митниці дивним чином провалюється. Вас намагаються переконати в необхідності підіймати податки, чи збільшувати частку держави в економіці, щоб збільшити обороноздатність чи турботу про громадян. Але це або свідома брехня, або фатальна помилка!» — наголосили підприємці.

У зверненні бізнес-спільнота, зазначає що  Д. О. Гетманцев є послідовним противником економічної свободи, прихильником жорсткішого державного регулювання та придушення підприємницької ініціативи, що робить діяльність малого й середнього бізнесу в Україні неможливою. Тому просять усунути його з посади секретаря Нацради Відновлення та з податкового комітету Верховної Ради і призначити на ці посади людей, які поділяють ідеї прогресу, стрімкого розвитку.

Як коментують звернення  представники бізнесу?

Представники бізнесу, підтримуючи ініціативу, вкотре звертають увагу на утиски бізнесу, навіть під час повномасштабної війни. Такої думки дотримується й власник агенства Fedoriv Андрій Федорів. Коментуючи заяву,  він звертає увагу на те, що представники держави публічно закликають швидше підвищувати податки та жорсткіше перевіряти тих, хто «вижив» і вважає це злочином.

За його словами задачею влади та економічних міністерств та комітетів має бути вирішення питань, які стосуються допомогти бізнесу в цей час, адже бізнес не жертва, бізнес — власник.

Володимир Поперешнюк, співзасновник “Нової Пошти”, реагуючи на заяву, теж звертає увагу на споживацьке ставлення  влади до бізнесу.  У Facebook він зазначає, що Україна — це країна підприємців, і економічна модель може бути єдиною — це економічна свобода. Проте,  на його думку, проблема в тому, що схожий  світогляд на економічні процеси має переважна більшість можновладців. Тому вважає, що звільненням одного депутата проблему не вирішити.

Деякі підприємці критикують таку ініціативу: приміром, її розкритикував Микола Палієнко з EVO Grоup, назвавши звинувачення у бік Гетманцева оціночними судженнями. 

Що каже Данило Гетманцев?

Данило Гетманцев у Telegram написав, що він  є послідовним прихильником дерегуляції у сфері бізнесу, але «політика держави у сфері публічних фінансів — це завжди компроміс між різними, іноді суперечливими інтересами різних груп суспільства». 

Він заявив, що завжди готовий до діалогу та запросив підписантів звернення на зустріч у Комітеті: «Гарантую, що у них буде можливість донести особисто як свої зауваження, звинувачення так бачення і ідеї. Не здивуюсь якщо виявиться що в останньому у нас значно більше спільного, ніж здається».

Авторка: Вікторія Лаврентій

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.