Мінфін виступає проти обнулення ПДВ на продукти харчування. Чому?

18.02.2022
938

Фото: Агрополіт

Мінфін не підтримує ініціативи народних депутатів обнулити ставку ПДВ на всі продукти харчування з метою зниження їхньої вартості. Про це заявила заступник міністра фінансів Світлана Воробей під час круглого столу у Торгово-промисловій палаті України, повідомляє “Укрінформ”.


«Наша стовідсоткова впевненість у тому, що питання зростання вартості харчових продуктів не буде вирішене шляхом зниження ставки ПДВ», — сказала вона, коментуючи ініціативу депутатів знизити ПДВ на продукти харчування до 0%.

Воробей підкреслила, що таке рішення призведе до недоотримання державним бюджетом 60 млрд грн. А також пояснила, що знизити вартість харчових продуктів можна за рахунок зниження собівартості їх виробництва.  Для цього за її словами потрібно проаналізувати всі складові собівартості та напрацювати можливий механізм її зменшення. 

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія зазначив, що ініціативу знизити ПДВ на продукти харчування потрібно проаналізувати та доопрацювати. Арахамія вважає, що відповідний законопроєкт на друге читання у Верховній Раді може вийти до липня цього року.

  • У Верховній Раді 4 лютого було зареєстровано законопроєкт №7023 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості продуктів харчування та збереження конкурентоспроможності вітчизняного виробника». Яким пропонується запровадити нульову ставку ПДВ на всі продукти харчування в Україні строком на 6 місяців.

  • Автори обґрунтовують необхідність такого рішення тим, що Європейський Союз із 1 липня запроваджує 0% ПДВ на всі продукти харчування, а це може створити нерівні умови для українських виробників.

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.