Магазини мережі "АТБ" припиняють продавати солодощі Roshen. Чому?

16.02.2022
2224

Фото: Liga.net

Магазини мережі "АТБ" припиняють продавати солодощі Roshen. Контракт на постачання солодощів закінчився наприкінці 2021 року, а компанії вже два місяці не можуть дійти згоди щодо продовження контракту. Зараз "АТБ" розпродує складські запаси, повідомляє Forbes.


Президент Roshen Вʼячеслав Москалевський зазначив: «Це бізнес. АТБ хочуть одного, ми — іншого. Колись домовимось. Або ні».

Москалевський відмовився розкривати, щодо яких саме умов партнери не можуть дійти згоди.

Голова пресслужби "АТБ" Сергій Демченко відмовився коментувати ситуацію.

Москалевський відмовився говорити, скільки саме солодощів компанія продавала через магазини "АТБ", але сказав, що ця мережа була «стратегічним партнером» і забезпечувала «велику частку продажів».

Половина солодощів, які продає "АТБ", – солодощі Roshen, каже Олесь Піщак, керівник консалтингової компанії у сфері ритейлу Audit of Sales. «Замінити Roshen одразу може не вийти», – каже він. Хоча Віталій Ткаченко, колишній маркетинг-директор WOG, який керував напрямком ритейлу, впевнений, що просідання буде незначним – 2–3%. А от Roshen може мати суттєві втрати, бо їхній товар буде менше представлений у регіонах.

Для розуміння обʼєму бізнесу двох компаній: виторг "АТБ" у 2021-му, за даними компанії, досягнув 179,8 млрд грн ($6,4 млрд). За інформацією галузевого рейтингу Candy Industry, виторг Roshen у 2021 році – $800 млн.

Видання нагадує про ситуацію з напоями Coca-Cola, які зникали з полиць "АТБ" на пів року. Сторони так само сперечалися з приводу умов контракту, пише Liga.net. Щоб замінити втрачені позиції, ритейлер тоді випустив власні аналоги під своєю торговельною маркою: The Cola, The Lemon та The Orange. Топменеджер однієї з регіональних мереж поділився з Liga.net, що за його інформацією, "АТБ-маркет" продавав продукції Roshen на 2,5 млрд грн на рік.

 "АТБ" – лише один із напрямків для Roshen

Магазини "АТБ" максимально скорочують витрати, щоб надати покупцеві нижчу ціну, ніж у конкурентів. І знижки від постачальників – один з найважливіших ресурсів, говорить колишній топменеджер представництва транснаціональної FMCG-компанії. «Інші супермаркети пропонували трохи вищу маржу, але ті обсяги, які просили в "АТБ", дозволяли нормально заробляти», – пригадує постачальник овочів із Кам’янського, який працював із мережею у 2012–2013 роках.

Видання зазначає, що непродовження договору з "АТБ" може бути повʼязане з підвищенням вартості виготовлення солодощів. Виробники підвищували ціни через подорожчання газу та загалом прискорення інфляції. 

Москалевський з Roshen каже, що вони не будуть виходити із переговорного процесу. «У нас є чим займатися, і «АТБ-Маркет» – один із напрямків, – каже він. – Якщо домовимося – працюватимемо, якщо ні – не будемо. У нас ще є інші мережі та своя, і дистрибуція, і експорт».

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.