Впровадження касових апаратів для ФОП вивело з тіні 85% торгівлі

11.02.2022
1636

Фото: Pexels

Обов'язкове використання ФОПами реєстраторів розрахункових операцій (РРО) вивело з тіні 85% торгівлі. Про це у інтерв'ю НВ зазначив народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів та податків Данило Гетманцев. 


За словами депутата, у 2021 році в Україні було 900 000 чеків на день, їхня кількість щодня зростає, і зараз становить 6 млн. 

Впровадження РРО суттєво вплинуло на показники тіньової економіки: у січні «плюс» 6,3 млрд грн сальдо ПДВ – це 39% рік до року ПДВ, наголосив депутат.

Скасовувати РРО ніхто не буде – реформа відбулася, заявив Гетманцев. За його словами, штрафи також будуть, але не за невстановлення РРО, а за невидачу чека. Тобто штрафуватиметься саме операція, яка проводиться без РРО.

З 1 січня 2022 використання касових апаратів стало обов'язковим для ФОП і за словами Гетманцева, скасовувати РРО вже ніхто не буде. Станом на 3 лютого ФОП установили понад 330 000 РРО, не встановили РРО – приблизно 25 000, повідомив Гетманцев. В Україні ФОП, що працюють за кодами «торгівля» або «громадське харчування», для яких потрібні РРО, становлять 440 000. Інші – це ФОП на загальній системі та зарплати ФОП. Таким чином, РРО ще не встановили 10–15% усіх, хто має це зробити.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.