Орендні ставки, COVID, комунальні платежі та OPEX: чого очікувати орендарям у 2022 році

08.02.2022
1800

Фото: ТРЦ "Караван"

У рамках Malls Club Online Meeting пройшла онлайн-конференція “Орендні відносини у 2022 році — ставки, перемовини, вплив COVID, комунальні платежі та OPEX”. Malls Club опублікував стислий звіт за результатами конференції. 


Вплив COVID на трафік у ТРЦ

За словами виконавчого директора ТРЦ «Аврора» у Запоріжжі Андрія Половченко, за 2,5 місяці у “червоній зоні” абсолютно всі орендарі наприкінці цього терміну вийшли у плюс, проте дещо постраждав сектор фудкорту. Великих знижок орендарі ТРЦ не робили, зазначає він.

За словами комерційної директорки ТРЦ Blockbuster Mall у Києві Олени Ємельяновської, перші локдауни були найжорстокішими, проте на її погляд, навіть за умови введення карантинних обмежень трафік покупців у торгових центрах буде стабільним і не зменшиться суттєво. За її прогнозами, трафік може знизитися на 15-20% від звичайного. Також топ-менеджерка зазначила, що заклали до бюджету можливі знижки орендарям під час гіпотетичних майбутніх локдаунів – максимум 15% від очікуваних ставок.

Директорка департаменту оренди DCH Infrastructure & Real Estate, ТРЦ “Караван” Наталія Денисів теж зазначила, що точково заклали у бюджет можливі знижки для орендарів на випадок посилення карантинних заходів. Також пояснила, що оскільки паніка може бути більшою, ніж втрати по трафіку чи товарообігу, у компанії не приймають рішення щодо знижок авансом, а тільки за фактом розуміння товарообігу орендаря.

Як повідомив директор департаменту торговельних площ Arricano (ТРК «Проспект», ТРЦ «РайON», ТРК City Mall, ТРК «Солнечная Галерея») Денис Корнут, помітними стали ключові зміни у вподобаннях їхніх покупців, які «очікують підвищення якості торговельного центру і як продукту із новими шопінг-пропозиціями, і як простору з додатковою емоційною цінністю». За його словами, співпраця між орендодавцем та орендарем стає відкритою, що приведе до стабілізації фіксованих платежів.

Директор ТРЦ “Злата Плаза” у Рівному Олександр Оверчук розповів, що очікують падіння трафіку на 20% на період впровадження червоної зони у регіоні та зниження товарообігу орендарів. Кожну заяву на знижку розглядають індивідуально і дотримуються правила – не давати знижок наперед.

Підвищення цін на комунальні послуги та їх вплив на операційні витрати

Як повідомила директорка ТЦ “Панорама” Дар`я Данилова, аутсорсингові компанії вже підняли ціни на 2022 рік — приблизно на 20-30%. Таким чином, собівартість операційних витрат виросла. Тому у ТЦ “Панорама” підвищують OPEX, виводячи його на рівні умови з усіма орендарями.

У свою чергу, Наталія Денисів з DCH Infrastructure&Real Estate зазначає, що у них немає задачі на 2022 рік збільшувати OPEX, оскільки вже пройшли у 2021 році процедуру вирівнювання ставок. 

Денис Корнут з Arricano зазначив, що здебільшого орендарі компенсують утримання спільних зон, але у Arricano планово підвищують OPEX на певний відсоток – до 10%.

Олександр Оверчук повідомив, що OPEX підняли на 20% у жовтні 2021 року. Адже всі обслуговуючі організації підняли ціни на 20-50%. Вартість електроенергії зросла удвічі порівняно із січнем минулого року, газ у 6 разів, тому прогнозують подальше підвищення OPEX на 20-30% у 2022 році.

Олена Ємельяновська з ТРЦ Blockbuster Mall розповіла, що індексація по OPEX у ТРЦ Blockbuster Mall закладена у договорах з орендарями, і на 2022 рік його поки що не планують підвищувати. А також зазначила, що OREX може стати проблемою лише для тих об'єктів, які не модернізуються і працюють на застарілому обладнанні. Тобто рішення для орендарів одне – модернізуватися у технічному плані.

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.