В Амстердамі призупинили відкриття нових дарксторів через скарги містян на "натовпи кур’єрів"

01.02.2022
1334

Фото: RTL Nieuws

В Амстердамі заморозили на рік відкриття нових магазинів-складів, які працюють виключно на онлайн-замовлення та доставку продуктів у житлових районах або на прилеглих торгових вулицях, повідомляє Reuters. Останнім часом такий формат набув великої популярності у столиці Нідерландів, як і в багатьох інших містах Європи. Даркстори використовує безліч служб доставки, таких як Getir, Gorillas і Flink.


Представниця міської ради та ініціаторка тимчасової заборони Маріке ван Дорнінк пояснює, що таке рішення пов'язане із скаргами на шум і рух скутерів, які прибувають і виїжджають з будинків, а також із зовнішнім виглядом магазинів, які використовуються лише для доставки та не відкриті для публіки, і часто мають затемнені вікна. Крім того біля них скупчується безліч скутерів, які розвозять замовлення. Протягом року, доки діятиме мораторій на відкриття нових дарксторів, муніципалітет вирішуватиме, як врегулювати цей сектор.

Станом на 14 січня в Амстердамі функціонував 31 такий магазин. Майже всі вони відкрилися під час пандемії COVID-19. Але у планах компаній, які займаються швидкою доставкою був саме подальший розвиток та відкриття нових темних магазинів. Наприклад, турецький сервіс Flink, що має 10 точок в Амстердамі, заявив, що компанія планувала відкрити більше, і була розчарована таким рішенням. «Ми маємо фантастичні відгуки від наших клієнтів», – йдеться у заяві сервісу. Берлінська компанія Gorillas у відповідь заявила, що вела переговори з міською радою і була здивована і розчарована таким рішенням. «Всього за рік роботи в Амстердамі ми побудували значні відносини з місцевими партнерами та клієнтами та створили сотні економічних можливостей», — йдеться у повідомленні компанії. У турецькому Getir повідомляють, що це рішення безперечно матиме великий вплив на співробітників та клієнтів.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.