Власники «Епіцентру» хочуть купити польську спортивну мережу Intersport

25.08.2023
672

Фото: msn.com

Галина та Олександр Гереги інвестують в Intersport Polska EUR10 млн та планують викупити акції компанії. Forbes дізнався, чи дійсно український «Епіцентр» може поглинути польський Intersport


 

Власники «Епіцентру» Олександр та Галина Гереги зацікавилися польським Intersport. У середині серпня Галина Герега подала заяву до Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів Польщі на придбання Intersport Polska. Контроль над Intersport Polska SA Гереги мають отримати через дочірні компанії ТОВ «Епіцентр К» і Paravita Holding Limited. 

«Епіцентр» знаходиться в процесі оформлення угоди з придбання частки акцій у компанії Intersport Polska, підтвердив Forbes генеральний директор ритейлера Петро Михайлишин. Він додав, що не може розкривати деталі угоди до її остаточного завершення.

Ритейлер Intersport Polska уклав інвестиційну угоду з українським «Епіцентром» та його бізнес-партнером Paravita Holding з Кіпру щодо спільного інвестування в мережу в квітні 2023 року. Угода передбачає інвестиції в розмірі €10 млн. Ці фінансові ресурси будуть спрямовані на відкриття нових магазинів і модернізацію вже існуючих торгових точок, каже Михайлишин. 

«У Польщі проживають багато клієнтів з України, і для «Епіцентру» було б логічним вибудувати таким чином зв`язок із ними», – пояснював польському виданню Rzeczpospolita зближення з «Епіцентром» президент Intersport Polska Марек Качмарек. Українські інвестиції – це спосіб покращити і «Епіцентр», і Intersport шляхом об`єднань зусиль для залучення клієнтів, консолідації закупівель, зниження витрат і ризиків логістики, вважає Качмарек. 

Збитковий Intersport Polska 

У Польщі під вивіскою Intersport працює 35 мультибрендових магазинів спортивних товарів. Справи в ритейлера йшли не дуже добре, адже він почав шукати додаткове фінансування від потенційного інвестора ще в 2021 році. Наприкінці 2022-го Intersport випустив 55,3 млн акцій, аби залучити додаткову суму на 80 млн злотих, повідомляла пресслужба компанії. 

З квітня 2022-го по березень 2023-го компанія отримала річний чистий збиток у розмірі 12,8 млн злотих, а чистий дохід склав 239 457 злотих, йшлося у фінансовому звіті компанії. Серед причин збитків називають пандемію, дефіцит поставок і перебої в співпраці з ключовими постачальниками товарів. 

Станом на 23 серпня одна акція Intersport Polska коштує 0,9 злотих, ринкова вартість на Варшавській біржі – 30,8 млн злотих

Місце Intersport в «Епіцентрі» Герег

Швейцарська компанія Intersport International Corporation GMBH розвиває міжнародну спортивну роздрібну групу з 1968 року. Станом на початок 2023-го вона мала 5300 магазинів по всьому світу з оборотом EUR13,7 млрд та була представлена в 42 країнах, – йдеться в офіційному звіті компанії.

В Україні «Епіцентр К» розвиває мережу Intersport з 2015 року, коли підписали договір про партнерство зі швейцарською IIC-Intersport International Corporation GMBH. З тих пір українська мережа мультибрендових магазинів спорттоварів зросла до понад 50 торгових точок у різних регіонах країни, ставши одним із лідерів ринку спортивного одягу та інвентарю, – каже Михайлишин. 

Окрім Intersport, «Епіцентр» розвиває за межами своїх торгових центрів власні мережі «Галереї Деко» і E.PIC, а також спортивні мережі 4F (угода з польською компанією OTCF) і The Athlete’s foot (дочірній проєкт компанії Intersport).

За останній рік «Епіцентру» вдалося відкрити два великих торгових центри: у Львові (90 000 кв.м) та Києві (30 000 кв.м). Інвестиції в них склали 2,9 млрд грн і 1,8 млрд грн відповідно, повідомляв в.о. директора з роздрібної торгівлі «Епіцентру» Дмитро Танько агентству «Інтерфакс-Україна». Станом на серпень 2023-го у ритейлера працюють 74 торгових центри включно з гіпермаркетами «Нова Лінія». 

Вісім торгових центрів «Епіцентр» зараз не працюють через окупацію територій, близькість бойових дій або повне знищення. За даними аналітичної системи YouControl, виторг компанії у 2022 році зріс на 0,6%, до 57,6 млрд грн, у порівнянні з попереднім роком.

До бізнес-імперії Герег, за даними Асоціації ритейлерів, входить також великий аграрний бізнес, представлений агрохолдингом Епіцентр Агро (160 000 га землі в обробітку, 14 елеваторів на 1,5 млн т), завод керамічної плитки в смт Калинівка, завод «Карпатська кераміка», підприємство з переробки деревини «Осмолода», а також низка логістичних центрів у різних регіонах країни. 

У травні 2021 року «Епіцентр» також купив Дунаєвецький хлібокомбінат за 227 млн грн. У вересні 2022-го Ощадбанк уклав нові кредитні договори з ТОВ «Епіцентр К» на $50 млн. Кошти планували спрямувати на будівництво елеваторів для зберігання зерна та допоміжної інфраструктури, а також на будівництво й відкриття торговельних центрів.

У грудні 2022 року Forbes Ukraine оцінив статки Олександра та Галини Герег в $1,2 млрд. До повномасштабної війни, в лютому 2022-го, оцінка їхніх статків була в $1,8 млрд.

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.