Безпечні шопінг та оплата онлайн

18.11.2021
2243
Безопасные шоппинг и оплата онлайн
PR-Матеріал

Фото автора Mati Mango: Pexels

Про всі зручності, які з'явилися у людей 21 століття, раніше можна було лише мріяти. Комп'ютери, смартфони та інші девайси є практично у кожної людини – і більше того, все це постійно вдосконалюється. Самокати стали електричними і розвивають швидкість близько 25 км/год, смартфони дозволяють знімати відео у такій якості, що їх можна транслювати у кінотеатрах, чи варто дивуватися, що у людей з'явилася можливість платити за будь-які товари та послуги онлайн і просто чекати на доставку?


 

Які проблеми можуть очікувати на любителів онлайн-покупок?

Способи захисту девайсів користувачів, а також перевірки сайтів постійно вдосконалюються, саме тому зловмисники впроваджують нові способи крадіжки даних любителів замовляти що-небудь в інтернеті. Однак деякі способи є набагато регулярнішими, а це означає, що захистити себе від цього простіше. Ось із чим можна зіткнутися, роблячи покупки в інтернеті.

Підміна сайту

Одна з найпопулярніших проблем, з якою можуть зіткнутися навіть дуже уважні люди. Суть у тому, що нерідко вони переходять за рекламними посиланнями або бачать де-небудь сайт, який може здатися їм знайомим, і відкривають його. На перший погляд, все справді так: всі розділи сайту виглядають правильно, але насправді цей сайт підмінений шахраями. Як правило, в адресі такого сайту відрізняється буквально одна буква від оригіналу, у зв'язку з чим цю маленьку неточність можна не помітити. Якщо так і відбувається, то людина, нічого не підозрюючи, робить покупки і вводить дані своєї картки, внаслідок чого гроші йдуть шахраям. За дослідженнями 2020 року з'ясувалося, що величезна кількість людей зазнавала таких атак, і відбувалося це як через сайти, так і через смс/пошту/інші засоби. Для того, щоб убезпечити себе від подібних ситуацій, досить просто уважно розглядати URL-адресу, якщо сайт вже знайомий. А у ситуації, коли сайт відкривається вперше, розраховувати на захист від програм на кшталт антивірусу, які мають бути заздалегідь встановлені.

Зараження пристрою шкідливою програмою

Ще одна проблема, яка може торкнутися багатьох, включаючи і тих, хто просто регулярно заходить до інтернет-магазинів. Усі добре знають, що завантажувати файли з незрозумілих джерел ніяк не можна, але що якщо ці посилання знаходяться на безпечних сайтах? Людина може не переходити за посиланнями, відправленими йому на пошту, не натискати на те, що йому надсилають зі зламаного акаунта друга, але заплутатися і повірити під час купівлі. Сайти нерідко зламуються або підмінюються, а це означає, що якщо ви бачите, що асортимент не представлений на сайті, а натомість вам потрібно завантажити каталог, то вам потрібно бути максимально обережними. Ймовірніше за все, саме каталог ви і завантажуєте, але є шанс завантажити і шкідливу програму, а в такому разі всі ваші дані будуть викрадені.

Перехоплення даних із вашого пристрою

Ще один спосіб крадіжки вашої інформації, особливо даних карт - це перехоплення всієї необхідної інформації. Якщо ви включаєте громадський вай-фай і вводите номер своєї картки, цілком можливо, що цей номер буде перехоплено. Саме таким методом у 2019 році хакери проникли у хотспоти та відправили до мережі близько 2 мільйонів паролів, що викликало громадський шок. Але навіть якщо ви підключаєте свій ноутбук і свій вай-фай, хакери можуть проникнути у саму систему за допомогою заміни драйверів або іншим шляхом і вкрасти всі дані. У цій ситуації важко їм протистояти, проте є методи, що сприяють захисту себе.

Безумовно це далеко не всі методи, за допомогою яких шахраї крадуть гроші та особисті дані. Більше того, ці методи вдосконалюються та їх стає дедалі більше. Однак захистивши себе хоча б від цих, вразливість людини та її особистої інформації стане набагато нижчою.

Як захистити себе та здійснювати покупки безпечно?

Жоден спосіб не може дати стовідсоткової гарантії, що дані завжди будуть у цілості і безпеці. Однак якщо дотримуватися ряду нескладних правил, то, швидше за все, онлайн-шопінг так і не буде підданий будь-яким атакам.

Купуйте тільки тоді, коли ви підключені до особистого Wi-Fi з паролем.

Як уже було зазначено вище, загальнодоступні мережі не є добре захищеними, саме тому не варто ризикувати і вводити будь-які дані в таких умовах.

Підключіть VPN до свого пристрою

Так, VPN використовується не тільки для того, щоб змінити місцезнаходження та завантажувати програми, доступні в інших країнах. У першу чергу, VPN - це захист, тому що при його включенні IP-адреса змінюється, а дані шифруються, що не дозволяє шахраям вчинити крадіжку. І підключити його зовсім нескладно: просто переходьте за посиланням та використовуйте переваги VPN для свого комп'ютера, тому що їх насправді досить багато. До речі, встановити VPN можна далеко не лише на комп'ютер. І з цим краще не зволікати.

Намагайтеся максимально убезпечити свій пристрій

Чим би ви не користувалися, пам'ятайте, що пароль на девайсі повинен бути обов'язково, як і двофакторна автентифікація, так як у разі спроби хакерів зламати ваш обліковий запис будь-де або проникнути у мережу, їм це не вдасться. Крім цього, регулярно оновлюйте антивірус і операційну систему, тому що шахраї розробляють шкідливі програми для існуючих ОС, а до нових вони не можуть бути готові.

Пам'ятайте, що купувати товари можна лише на перевірених сайтах

Зустріти зловмисників можна будь-де, проте якщо ви вводите вручну адресу інтернет-магазину, то їх шанси крадіжки зведуть майже до 0. Перевіряйте URL, щоб точно знати, що адреса написана правильно. Пам'ятайте, що навіть якщо ви захистите свій пристрій і все робитимете з розумом під час інтернет-покупок, вкрай важливий обраний вами магазин. Він має бути перевірений вами чи вашими друзями, інакше можна натрапити на те, чого взагалі не існує.

Користуватися зручностями, які пропонує світ, просто необхідно, тому що все це робить життя легшим та приємнішим. У тому числі і онлайн-шопінг, тому що люди отримують величезний вибір, не обмежений одним магазином або навіть торговим центром, купони знижок, які можна застосувати, та й звісно ж, економію часу. Але не варто забувати, що все потрібно робити з розумом, а отже, дотримання заходів безпеки є обов'язковими.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.