Магазини можуть зобов'язати надавати кешбек за оплату карткою - для збільшення обсягу безготівкових платежів

22.07.2021
2812

У Верховній Раді зареєстрований законопроект №5734-2 "про Всеукраїнський кешбек за безготівкові розрахунки". Його завдання заохочувати покупців здійснювати більше безготівкових платежів з використанням платіжних карток.


 

Проектом пропонується внести зміни до Закону України "Про банки і банківську діяльність", "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", а також до Закону України "Про платіжні послуги".

Зазначені зміни передбачають встановлення граничного розміру ставки міжбанківської комісії інтерчейндж, введення механізму безумовного зменшення суми списання коштів, які підлягають оплаті за безготівковим розрахунком, встановлення відповідальності за недотримання передбаченого законом граничного розміру ставки.

Продавець зобов'язаний заохочувати користувача до використання платіжних карток шляхом зменшення на 1,2% суми фактичного списання коштів з користувача на користь торговця по конкретній платіжній операції за умови здійснення користувачем оплати з використанням дебетової платіжної картки, і 0,8% суми операції, проведеної з використанням кредитної платіжної картки. Зменшення списання забезпечується автоматично операторами платіжних систем у порядку, встановленому Національним банком України, погодженому з ДПС

Встановлення обов'язкового кешбека відбуватиметься поетапно, до 1 січня 2025 року:

до 31 грудня 2022 - на 0,2%;

протягом 2023 - на 0,4%;

протягом 2024 - на 0,6%. 

  • За даними НБУ, у 2020 році кількість безготівкових операцій з використанням платіжних карток перевищила 5,21 млрд на суму понад 2,2 трлн грн. Сума середньої безготівковій операції в Україні склала близько 423,8 грн або близько 13,05 EUR.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.