Укртелеком планує здати в оренду малому та середньому бізнесу 260 000 кв.м комерційних приміщень

20.05.2020
7321
Партнер проекту

Телекомоператор Укртелеком збільшує пропозицію комерційної нерухомості в оренду. Більшість приміщень розташовано в центральних частинах міст та обласних центрів, а ціни – невисокі. Для малого бізнесу та стартапів це можливість отримати комерційне приміщення за вигідною ціною


Улітку 2018 року підприємець Володимир Шаповал шукав приміщення для свого нового бізнесу. Він вирішив відкрити у столиці коворкінг.  Приміщення мало розташовуватися в центрі міста, вхід з вулиці, площа – від 1000 кв. м. «Ми розуміли, що таке приміщення, як нам потрібно, ми фізично в центрі не знайдемо», – розповідає підприємець. Оголошення про здачу в оренду 840 кв. м на вулиці Володимирській у Києві він побачив на маркетплейсі OLX. Перша зустріч з власником приміщення відбулася в червні, наприкінці серпня було підписано договір, чотири місяці знадобилося на ремонт, і вже в січні 2019 року у коворкінга City Hub з’явився перший клієнт. Зараз City Hub займає вже 1900 кв. м на Володимирській, 10. «Це дуже класне місце, де ми розгортаємо іноземні компанії та підтримуємо бізнес»,– коментує Володимир Шаповал.

Власник приміщення – телекомоператор Укртелеком. Компанія здає в оренду площі, які вивільнилися у процесі модернізації. Вони не задіяні у виробничому процесі та не будуть використовуватися в основній діяльності. Площі, переважно, здаються під офіси, торгівлю, послуги. Портфель комерційної нерухомості різноманітний: від невеликих офісів до приміщень на 3000 кв. м з можливістю подальшої суборенди.

На фото: коворкінг City Hub у Києві в приміщенні Укртелеком

Нещодавно Укртелеком виставив на майданчик ProZorro 1500 нових об’єктів комерційної нерухомості загальною площею 260 000 кв. м. Ознайомитися з ними можна на спеціальному ресурсі.

Основні орендарі –  малий і середній бізнес. «Серед факторів, що сприяють попиту з боку потенційних орендарів – зручне розташування більшості об’єктів нерухомості, адже 60% площ розташовано в центральних районах міст і обласних центрів, – розповідає Євген Нищенко, директор департаменту управління нерухомістю Укртелекому. – Також орендарям надається можливість перепланувань та проведення ремонту приміщень під власні потреби й підключення до інтернету і телефонії». Так, у засновників City Hub був вибір – шукати готове приміщення під коворкінг з високими орендними ставками або орендувати площу за нижчими ставками та інвестувати в її ремонт та адаптацію. Вони обрали другий варіант.

Орендні ставки на нерухомість телекомоператора залежать від стану і місця розташування будівлі. Наприклад, орендувати офіс у будівлі Укртелекому на вулиці Антоновича у столиці (район НСК «Олімпійський») можна від 360 грн/ місяць/ кв. м, з ПДВ. А офіс неподалік від Міністерства інфраструктури – від 80 грн/місяць/кв. м. Але є і нежитлові приміщення в селах, найдешевші з них здаються від 9 грн/кв. м. 

За даними компанії Cushman&Wakefield у 2019 році ставки оренди офісних приміщень у Києві класів B і C були в діапазоні $16–24 в місяць/кв. м  та $10–14 в місяць/кв. м відповідно. Таким чином, ставки оренди на приміщення Укртелекому середні та нижче ринку. Попри на карантин та умови, в яких опинився малий бізнес, в Укртелекомі вважають, що попит на нерухомість у цьому ціновому сегменті буде більшим, ніж в інших. «Компанії, які через карантин навчилися працювати віддалено, зможуть заощадити на офісних приміщеннях, адже тепер немає потреби орендувати дорогі площі в «люксових» бізнес-центрах, – вважає Євген Нищенко. – А підприємці, які починають бізнес з чистого аркуша, будуть шукати площі, що будуть себе окупати. Ми припускаємо, що пропозиції оренди комерційної нерухомості в невисокому, середньому ціновому діапазоні, будуть стагнувати менше, ніж всі інші». 

Як Укртелеком працює з нерухомістю

У компанії зосереджені на наданні в оренду приміщень. Цим займається окремий напрямок – департамент управління нерухомістю. Робота з пошуку нових та взаємодії з існуючими орендарями здійснюється регіональними підрозділами департаменту управління нерухомістю. Це чіткий та послідовний процес від підготовки площ (їх вивільнення) для подальшої здачі в оренду до безпосереднього укладення договорів з орендарями та їх подальшого супроводження.

Для пошуку орендарів використовуються різні інструменти, такі як розміщення оголошень про оренду на самих об’єктах, сайті компанії, на спеціалізованих інтернет-ресурсах, електронній системі ProZorro.Продажі. Товариство готове до співпраці з брокерськими компаніями та залучає таких для пошуку нових орендарів.

Загалом компанія вже здає в оренду 370 000 кв. м.  Для порівняння, один із найбільших гравців ринку комерційної нерухомості Dragon Capital керує близько 300 000 кв. м торговельних і офісних приміщень у Києві і в інших регіонах. Хоча клас об’єктів і їх доходність відрізняються, така кількість нерухомості робить телекомоператора великим гравцем ринку нерухомості.

Згідно з фінансовим звітом у 2019 році доходи від здачі в оренду комерційної нерухомості збільшилися на 34% і склали 291 млн грн. Загальний портфель нерухомості компанії становить 2,8 млн кв. м, тобто під комерційні цілі використовується близько 30% нерухомості. Щороку компанія здає майже 70 000 кв. м нових площ, залежно від темпів модернізації.

Попри успіхи в цьому напрямку, основним бізнесом Укртелекому залишається сфера телекомунікацій (загальний дохід компанії у 2019 році склав 6,4 млрд грн). «І зараз, і в майбутньому основний акцент роботи оператора буде на телекомпослугах, основа яких – оптична інфраструктура та їх експертиза, – наголошує Євген Нищенко. – Всі ключові інвестиції спрямовуються на цей напрямок діяльності».

Управління нерухомістю залишатиметься додатковим напрямком діяльності, щоб забезпечити ефективне та найбільш оптимальне використання незадіяних в операційній діяльності площ. Зважаючи на портфель нерухомості, обсяг наданих та доступних для оренди площ, товариство продовжуватиме займати свою нішу на ринку нерухомості серед інших гравців, не зважаючи на те, що цей напрямок діяльності не є основним. 

 ТОП-10 об’єктів нерухомості від Укртелеком, які можут зацікавити малий та середній бізнес

1. Львів, вул. Дорошенко 26
http://property.ukrtelecom.ua/predlozhenija/orenda-kompleksiv/budivlya-nezhitlova54/

2. Дніпро, вул. Херсоньска 26
http://property.ukrtelecom.ua/predlozhenija/arenda-nedvizhimosti/ofisni-primishchennya123/

3. Херсон, вул Белінського 9/38
http://property.ukrtelecom.ua/predlozhenija/arenda-nedvizhimosti/ofisni-primishchennya93/

4. Харьків, вул. Державінська 4
http://property.ukrtelecom.ua/predlozhenija/orenda-kompleksiv/nezhitlova-budivlya250/

5. Харьків, пер. Лопатинський 9
http://property.ukrtelecom.ua/search/index.php?tags=&how=r&q=%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82

6. Київ, вул. Антоновича 40
http://property.ukrtelecom.ua/predlozhenija/arenda-nedvizhimosti/budivlya32/

7. Тернопіль, вул. Черновола, 4
http://property.ukrtelecom.ua/predlozhenija/arenda-nedvizhimosti/ofisni-primishchennya-2-pov-1/

8. Умань, ул. Європейська, 8А
http://property.ukrtelecom.ua/predlozhenija/arenda-nedvizhimosti/ofisni-primishchennya-1-pov-59/

9. Запоріжжя, пр-т. Соборний, 133
http://property.ukrtelecom.ua/predlozhenija/arenda-nedvizhimosti/ofisni-primishchennya170/

10. Луцьк, вул. Лесі Українки, 52
http://property.ukrtelecom.ua/predlozhenija/arenda-nedvizhimosti/ofisni-primishchennya-3-poverkh/

 

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.