За час карантину ТРЦ втратили 7 млрд грн, а орендарі недоотримали 50 млрд грн обороту. Дані Української ради торгових центрів

12.05.2020
4389

Фото: storeinteriors.ru

Торгово-розважальні центри України за два місяці карантину втратили близько 7 млрд грн орендних надходжень, а їх орендарі недоотримали понад 50 млрд грн товарообігу, підрахували в Українській раді торгових центрів (УСТЦ). Йдеться про це у статті "Інтерфакс-Україна".


"Постраждали також всі компанії з обслуговування. Ті орендарі, які працювали під час карантину (продуктові магазини, засоби зв'язку), втратили в оборотах від 15% (супермаркети) до 50% і більше (засоби зв'язку, зоотовари, побутова хімія і т.д. )", — говорить глава УСТЦ Максим Гаврюшин.

Він зазначає, що масового відтоку орендарів поки не спостерігається, але в майбутньому можна очікувати масових закриттів. "У період, коли ТЦ закритий і оренду не нараховують, нелогічно розривати договір оренди і кидати магазин, у який вкладено великі гроші, тому що практично жодних витрат бізнес не несе. З початком роботи, коли торгові підприємства зіткнуться з необхідністю платити у повному обсязі оренду і зарплату, то багато з них можуть закритися ", — припускає Гаврюшин.

Він прогнозує, що для слабких ТЦ це буде непростий рік у плані вакантності і рівня орендних ставок. Частка вільних площ у таких ТЦ може зрости до 10-20%, тоді як успішні ТЦ залишатимуться заповненими. За прогнозами Гаврюшина, ринок торгівельної нерухомості вийде на докризові показники навесні 2021 року.

Переклад на українську: Михайло Лук’янов

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.