Великий наплив покупців та затримки. Як "ковідна" тисяча від держави вплинула на українські книгарні, мережі кінотеатрів та спортклуби

06.01.2022
3992

Monobank

Наприкінці 2021 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що українці, які пройшли повний курс вакцинації (два щеплення), зможуть отримати підтримку від держави — 1000 гривень на окремо створену картку, які можна витратити лише на покупку книг, придбання абонементів у спортзалах, квитків у театри, кінотеатри, концерти, музеї, авіа або залізничні квитки та в окремих кафе та ресторанах.

У цій програмі беруть участь 8 банків-партнерів, зокрема, "ПриватБанк", "Ощадбанк", "Альфа-Банк", а також мобільні банки Monobank, izibank тощо.

За даними Міністерства економіки, за перші два тижні роботи "єПідтримки" понад 6,2 млн українців подали заявки до “Дії” на отримання 1000 грн. Понад 700 млн грн із отриманих коштів українці вже витратили.

Retailers опитав компанії, які дають змогу витратити «тисячу»: що купують українці та чи справляються сайти з кількістю замовлень.


Книжкові магазини

На першому місці серед витрат "єПідтримки" - книги. За перші два тижні українці витратили на них 250 млн гривень. Книгарні та видавництва запустили численні акції, конкурси та знижки, щоб залучити більше клієнтів. Крім цього, майже кожен книжковий інтернет-магазин подбав про те, щоб покупцям було зрозуміло, як розплатитися "ковідною" тисячею та запустив покрокову інструкцію.

Однак, як виявилося на практиці, книжкові онлайн-платформи, магазини і навіть сайти видавництв не були готові до такого величезного напливу замовлень. Крім того, виплата "ковідної" тисячі збіглася з періодом новорічних свят, коли і так збільшується навантаження на багатьох онлайн-магазинів.

Сайт одного з найбільших книжкових онлайн-магазинів України Yakaboo майже одразу після перших виплат "підтримки" українцям "ліг". Не справлялася і з напливом замовлень доставка. За словами колишньої співробітниці Yakaboo і нинішньої менеджерки Інституту когнітивного моделювання Надії Потоцької, щоденна кількість замовлень книг зросла втричі у магазинів та найбільших видавництв — у Yakaboo, наприклад, у грудні 2021 року за один день клієнти замовляли 168 400  книг, тоді як у 2020 році - приблизно 50 000.

Потоцька додає, що українці насамперед купують популярні та дорогі книги, які багато хто не міг собі дозволити раніше — наприклад, «Історія мистецтва» від видавництва Vivat (1200 грн), «Подолати минуле» Ярослава Грицака (680 грн) тощо.

На сайті Yakaboo опубликовано графік доставки та видачі замовлень у період новорічних свят. Так, замовлення по Україні, зроблені до 27 грудня мають дістатися своїх покупців до Нового року, а доставка замовлень, зроблених після 27-го, має розпочатися з 03 січня 2022 року. Окрім того, працюють пункти самовивезення.

3 січня кореспондент Retailers замовив дві книги та вказав, що хоче отримати їх у поштоматі "Нової пошти". У той же день надійшло повідомлення у Viber, що замовлення підтверджено і слід очікувати смс з номером декларації. Проте станом на 6 січня ні смс, ні повідомлення про доставку замовлення від Yakaboo не надходило. Статус замовлення на сайті - "готується до відправки". Додзвонитися до контакт-центру за двома номерами не вдалося.

Із затримкою доставки замовлень зіткнулася і журналістка Олена Чиченіна - вона замовила книгу в онлайн-магазині з доставкою у кінці грудня, проте дата доставки змінилася на 5 січня, а пізніше - на 17 січня. У коментарях більшість користувачів також повідомляють, що доставка Yakaboo під час новорічних свят затримується.

У Yakaboo Retailers розповіли, що дійсно за три тижні навантаження на платформу виросло, і тепер їх кол-центр і склад обробляють замовлення цілодобово. З першого дня роботи програми "єПідтримка" Yakaboo відпрацювала майже 139 000 замовлень та надіслала читачам понад 373 000 книг. СЕО книжкової платформи Іван Богдан казав, що кожен день Yakaboo обробляє майже 30 000 звернень у контакт-центрі, тому не всі клієнти можуть оперативно додзвонитися.

У прес-службі платформи зазначають, що у замовленнях лідирують дитячі книги (22,5%), художня література (20,6%) та нон-фікшн (бізнес, гроші, економіка – 7,9%, виховання дітей, книги для батьків) - 6,3%, навчальна література - 5%). У Yakaboo додають, що у середньому на тисячу гривень один клієнт купує 3-4 книги.

Аналогічна ситуація склалася і у “Книгарні “Є” – інтернет-магазин не справляється з підвищеним попитом, замовлення відкладаються, до того ж коментарі на сторінках книгарні у Facebook та Instagram закриті. Користувачі обурені, що не можуть навіть дізнатися, що з їхніми замовленнями.

Кореспондент Retailers зробив замовлення на сайті “Книгарні “Є” 2 січня. Відразу ж, на сторінці оплати за книгу йде попередження, що доставка може здійснюватися протягом 2-14 днів з дня замовлення. У самій книгарні (вул. Лисенка, 3) сказали, що “не потрібно так швидко очікувати на посилку, адже зараз (станом на 3 січня-ред.) надходять замовлення клієнтам, які зробили їх ще у середині грудня.

Кореспондент Retailers відмінив своє замовлення та купив книгу у фізичному магазині. На карту "єПідтримки" гроші повернулися через 2 дні.

Волонтер та активістка Ольга Решетилова зробила своє замовлення 5 грудня, проте станом на 4 січня від “Книгарні “Є” не надійшло повідомлення про статус або хоч якась інформація про її доставку. Решетилова додала, що на гарячій лінії книгарні півтора тижні їй ніхто не відповідає, а повідомлення у соцмережах ігноруються.

У коментарях до посту Решетилової редактор Кіра Толстякова пише, що терміни доставки її замовлення постійно переносилися — спочатку у книгарні говорили, що книга «доїде» через 1-3 дні, потім — 1-7 днів. За словами Толстякової, на дзвінки “Книгарня “Є” також не відповідає. Користувач Мар'ян Кушнір зазначив, що замовив книги 21 грудня і вони досі не прийшли, а користувач Тетяна Шевченко замовила книги 18 грудня як подарунок на Новий Рік, проте лише 4 січня їй зателефонували з книгарні та сказали, що “половини книг з її замовлення немає".

5 січня “Книгарня “Є” у своїх соцмережах опублікувала офіційне звернення до своїх читачів, у якому вибачилася і сказала, що з початку грудня їхня команда працює на «максимальних потужностях» — call-центр інтернет-магазину працює цілодобово, а менеджери у порядку черги опрацьовують усі запити від клієнтів.

Одним із виходів із ситуації, коли книжкові онлайн-платформи перевантажені, є сайти видавництв, де можна придбати потрібну книгу. Проте за останні тижні і вони відчули на собі результат від "єПідтримки". У видавництві Vivat розповіли, що їх продаж зріс у чотири рази – на 700%, а відвідуваність сайту – на 300% порівняно з новорічним періодом 2020-2021 років. На тисячу гривень клієнти купують по 6-7 книг.

У Vivat відзначають, що нині однозначними фаворитами продажів стали книги "Історія мистецтва" Стівена Фартінга (960 грн), "Нетфлікс та культура інновацій" Гастінгса Ріда (184 грн). До того ж у рази збільшився попит і на дитячі книги.

Видавництво зазначає, що незважаючи на складнощі, у них був сформований резерв працівників і тому вони можуть швидко реагувати на сплески замовлень, а для того, щоб масштабуватися у короткостроковій перспективі, Vivat не потребує набору нових співробітників.

Інші книжкові інтернет-магазини або сайти видавництв також повідомляють, що завантаженість зросла в кілька разів за останні тижні, через що відкладається доставка. Так, "Видавництво Старого Лева" попереджає, що доставка може здійснюватися від 1 до 5 днів, а інтернет-магазин  "Літера" закрыв коментарі під постами про "підтримку", повідомляючи, що "вони працюють максимально швидко, щоб доставити замовлення".

Співзасновниця та редактор культурно-видавничого проекту "Читомо" Оксана Хмелевська каже, що українці мало витрачаються на книги, бо не мають грошей. За її словами, "люди готові витрачати кошти насамперед на забезпечення базових потреб, а тому у них немає зайвих коштів, які вони можуть виділити на вищі духовні цінності та культурні послуги".

Експертка додає, що у програмі "єПідтримка" книга популярніша, ніж кінотеатри, бо це річ, яку можна придбати та подарувати, а театри та музеї є не у всіх населених пунктах. Крім того, система доставки книг активно працює і їх можна замовити поштою у будь-який куточок України.

Кінотеатри

За даними Мінекономіки, за допомогою "єПідтримки" за останні три тижні на похід до кінотеатру українці витратили 210 млн гривень. Як з'ясувалося, "ковідну" тисячу можна витратити не лише на покупку квитків, а й на бар у мережах кінотеатрів. Так, одному з мешканців Харкова вдалося придбати алкоголь у барі одного з кінотеатрів міста — це йому коштувало 60 грн. У коментарях користувачі написали, що й у мережі кінотеатрів "Мультиплекс" можна також придбати алкоголь, солодощі та їжу за допомогою "єПідтримки".

Маркетинг-директор мережі "Мультіплекс" Олександр Жиляєв стверджує, що у барах кінотеатрів можна купити все, окрім алкоголю.  

Співзасновник мережі кінотеатрів "Планета Кіно" Дмитро Деркач наприкінці 2021 року повідомив, що після перших виплат "ковідної" тисячі у них відбувся "завал кол-центру". Маркетинг-директор "Планети Кіно" Анатолій Козловський у коментарі Retailers додав, що кількість звернень до контакт-центру "Планети Кіно" зросла у кілька разів і вони не справляються з навантаженням.

Олександр Жиляєв із "Мультіплексу" припускає, що з урахуванням цікавих фільмів та виплат 1000 гривень, за грудень-січень приріст відвідувачів у їхній мережі кінотеатрів може збільшитися вдвічі. При цьому Анатолій Козловський каже, що за показниками "Планета Кіно" йде на доковідному рівні - це збіг кількох факторів: популярні фільми до Нового року, скасування червоної зони та 1000 гривень від президента.

Для залучення клієнтів “Планета Кіно” у співпраці з Монобанком запустила пакет із чотирьох сертифікатів по 250 грн на квитки до кінотеатрів та 4 промокоди (або штрих-коди) на попкорн. Однак у "Планеті Кіно" кажуть, що розплатитися тисячею можна тільки у квиткових касах.

Спортзали

Одна з найбільших мереж спортклубів України Sportlife з початком програми "Підтримка" запустила спеціальні місячні абонементи повного або вихідного дня, а також "є-Сертифікат" - їх вартість 1000 грн. А у мережі “АтлетіКо” є можливість до 14 січня придбати акційний абонемент за 1000 грн на 3 місяці.

На запити Retailers про те, чи активно користуються "ковідною" тисячею клієнти, ці дві мережі спортзалів не відповіли.

Автор: Олександр Шаріпов

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.