Нова пошта використовує роботів на своїх терміналах. Це допомогло збільшити продуктивність сортування дрібних посилок у 2 рази

29.11.2021
1561

Фото: пресс-служба "Новой почты"

"Нова пошта" почала використовувати роботів на своїх сортувальних терміналах. Наразі роботизовані зони вантажних та дрібних відправлень на 20 сортувальних центрах і до кінця року вони з'являться ще на 10 об'єктах. Про це повідомили у прес-службі компанії.


Залежно від ваги посилки компанія використовує різні види роботів.

На зонах сортування дрібних відправлень (до 2 кг) використовується робот-train, що складається із двох секцій, розроблений спільно з компанією SBR. Працівник викладає посилку на робота, який відвозить її до сканера і переміщає у бокс, який відповідає за певний географічний напрямок. Працюють роботи на спеціальній платформі з монорейкою, яка одночасно слугує їх зарядкою. Використання таких роботів дозволило збільшити продуктивність сортування дрібних посилок у 2 рази. Наразі працюють 272 таких робота.

Для сортування відправлень до 30 кг використовують роботи-піруети української компанії Deus Robots. Таку назву вони отримали, тому що можуть обертатися навколо своєї осі. Зі стрічки вивантаження посилка потрапляє на робота. Далі він під'їжджає для сканування посилки і потім викладає її на роликовий конвеєр, з якого відправлення потрапляє безпосередньо до спеціальної сумки для доставки. Завдяки їхній спритності такі роботи можуть працювати на різних ділянках сортування.

Компанія також продовжує покращувати роботизацію вантажних терміналів. У листопаді у Дніпрі відкрився термінал із повністю роботизованою зоною вантажних відправлень: 50 робовізків, виробництва SBR, переміщують вантажі всередині терміналу із зони вивантаження до зони завантаження. Вони пересуваються магнітною стрічкою і можуть перевозити одночасно на собі до 300 кг і 1000 кг тягнути за собою. За добу такі робовізки здатні перевезти до 5 000 вантажів, що підвищує продуктивність терміналу на 30%. Загалом компанія використовує на різних вантажних терміналах вже 180 роботів.

Роботи вже працюють у депо Києва, Харкова, Дніпра, Одеси, Борисполя, Мелітополя, Покровська, Новомосковська, Старобільська, Коростеня, Стрия, Самбору, Ковеля, Стоянки. У планах компанії – створити повністю роботизований сортувальний центр.

Автор: Павло Пікулін

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.