В Україні планують змінити правила доставки посилок з-за кордону

17.11.2021
1832

Фото: Дебет-Кредит

Верховна Рада у другому читанні збирається розглянути законопроект №4279 «Про внесення змін до Митного кодексу», згідно з яким  отримувати посилки з-за кордону без ідентифікаційного коду чи паспорту населення не зможе. У “Нова пошта” вважають, що це негативно вплине на громадян і не вирішить проблему сірого імпорту. 


 Що передбачає законопроект?

Як  зазначає AIN, законопроект націлений на боротьбу з контрабандою, полегшення адміністрування міжнародних відправлень та, як наслідок, спрощення життя простим українцям, котрі хочуть купувати товари на іноземних інтернет-майданчиках. Зокрема законопроект пропонує знову підвищити неоподатковувану вартість міжнародних посилок для фізосіб зі 100 до 150 євро.

Також пропонується розширити перелік товарів, переміщення (пересилання) яких заборонено здійснювати у міжнародних відправленнях. А саме, заборонити пересилання алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від їхньої вартості.

Відповідальними за нарахування та сплату до бюджету податку при ввезенні міжнародних відправлень пропонується призначити операторів поштового зв'язку. Для цього – створити реєстри електронного декларування посилок.

Також законопроектом пропонується зобов'язати операторів поштового зв'язку вносити до одного з реєстрів ІПН або паспортних даних одержувачів посилок (або ЄДРПОУ, якщо одержувачем є юрособа).

 

Позиція "Нової пошти"

У  компанії “Нова пошта” зазначили, що відповідне виправлення до законопроекту внесли вже після публічного обговорення документа

«Це нововведення призведе до того, що значна кількість одержувачів просто відмовиться надавати свій ідентифікаційний код або паспорт, а це — до скупчення тисяч відправлень на складах перевізників, які ми просто не зможемо обробити та видати клієнтам», — йдеться у повідомленні компанії.

Також зазначили, що правка не узгоджується із законодавством України про захист персональних даних, тому фактично одержувачі будуть змушені “роздавати свої дані наліво і направо”. 

У “Новій Пошті” підсумували, що тотальний контроль у вигляді поіменного відслідковування покупок кожного окремого громадянина призведе лише до тінізації цього ринку та перетікання потоків цих товарів у сірі та чорні схеми. А саме - ця норма забирає можливість в українців купувати на міжнародних e-commerce майданчиках.

 

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.