Хто має перевіряти сертифікати у гостей та співробітників та що робити бізнесу, якщо гість показав підроблений сертифікат?

02.11.2021
2953

Фото: Depositphotos

У Telegram-каналі "Реві та стогну ресторатор" юрист компанії Poster Дмитро Кондратьєв прокоментував обмеження у "червоній" зоні і як у них працюватиме ресторанам.


Поліція має повне право перевіряти усі сертифікати та довідки у гостей та співробітників?

Так, 20 жовтня Кабмін прийняв нову постанову, де чітко прописав, що поліція може перевіряти COVID-сертифікати. Тепер ця постанова начебто уточнює статті 23-34 Закону України про "Національну поліцію", де дуже туманно описано превентивну, профілактичну діяльність поліції та її роль в усуненні загроз життю та смерті людей.

Якщо заклади не будуть дотримуватися обмежень, то це виллється для них у нові протоколи. У суді можна буде їх оскаржити та навести всі існуючі докази про те, що інформацію про стан здоров'я перевіряли незаконно. Але те, що вирішить суд у кожному окремому випадку вже залежить від переконливості сторін.

Працюючи на доставку, чи зобов'язані 100% співробітників вакцинуватися для роботи у "червоній" зоні?

Якщо ресторан працює лише на доставку, співробітникам не обов'язково вакцинуватися, робити тести чи довідки про одужання. Вакцина та інші документи потрібні лише тоді, коли заклад приймає гостей всередині приміщення (п.1 ст.3-5 Постанови 1236).

Чи несе ресторатор відповідальність, якщо гість вводить в оману та показує не свій чи підроблений сертифікат?

Ні, відповідальність у такому разі несе гість, а не ресторатор. За використання підроблених довідок чи сертифікатів збираються зробити суворі покарання - від штрафу на суму 17 000 гривень до обмеження волі на строк до трьох років. Але поки що законопроект ще не прийнятий.

Якщо наша кав'ярня у ТРЦ, спочатку сертифікати гостей перевіряє на вході охоронець ТРЦ, а потім ми маємо ще раз перевіряти вже на вході до кав'ярні?

Так, правила поширюються і на ТРЦ, і на заклади громадського харчування. Як результат, і ТРЦ, і заклади мають запитувати сертифікати, оскільки це різні суб'єкти підприємництва.

Чи повинні столи стояти на відстані 1,5 метра один від одного, чи можна поставити перегородки між столами і зменшити дистанцію?

Ні, перегородки не допоможуть зменшити дистанцію. Має бути дистанція в 1,5 метра у будь-якому випадку.

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.