Через контрабанду книжковий ринок втрачає майже третину прибутків — CEO Yakaboo

09.08.2021
2008

Фото: dpsu.gov.ua

За експертною оцінкою, через контрабанду і піратство, український книжковий ринок щорічно втрачає майже третину своїх доходів. Про це написав на сторінці у Facebbok CEO Yakaboo.ua Іван Богдан, посилаючись на результати дискусії «Дамоклів меч української літератури: як контрафакт вбиває книжковий ринок», яка відбулася у рамках фестивалю «Зелена хвиля» в Одесі.


 

В Україні немає чітких системних механізмів виявлення та покарання зловмисників, які порушують авторське право, відповідно українські видавництва не можуть конкурувати з ними у ціні, а тому  втрачають своїх читачів.  

Як зазначили під час дискусії, ми ходимо по замкнутому колу: ринку бракує якісного україномовного контенту, бо видавництва не можуть розвиватись через ціновий демпінг з боку піратів, а читачі у пошуку більш доступної книги йдуть на чорний ринок за російськомовним контрафактом. 

Також запропонували рішення цієї проблеми:

  • посилити відповідальність за друк та продаж піратської продукції;

  • вдосконалити механізми притягнення до відповідальності піратів;

  • наполегливого апелювати до свідомості власників великих маркетплейсів — щоб вимагали від продавців ліцензію та підтвердження авторських прав;

  • привчати читачів до відповідального споживання і доброчесності.

 

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.