Кількість транзакцій за картками в Україні у другому кварталі зросла на третину - UPC

26.07.2021
1499

Фото: Depositphotos

Загальна кількість транзакцій по карткам за другий квартал 2021 року порівняно з аналогічним періодом 2020 року зросла на 35,7%. Про це повідомляється у звіті Українського процесингового центру (UPC).


 

Оплата карткою в POS-терміналах

За другий квартал 2021 року частка покупок, оплачених картою у POS-терміналах, досягла 63% від усіх фінансових транзакцій по картах банків-клієнтів UPC. До слова, кількість карт банків-клієнтів UPC збільшилася за рік на 12%.

Для порівняння, за другий квартал минулого року кількість транзакцій, оплачених картою у POS-терміналах, становило 61,3%. Загальна кількість покупок, оплачених картою, зросла на 39,4% і становила у середньому 9 угод на місяць на одну активну карту у другому кварталі 2021 року.

За останні три місяці також спостерігається збільшення грошових обсягів оплат картою. Порівнюючи з аналогічним періодом 2020 року, власники карток витрачають на 41% більше. Середня сума чека за рік майже не змінилася і дорівнює 486 грн.

У звіті відзначається, що 64,4% від усіх покупок картками у POS-терміналах займають безконтактні транзакції, завдяки швидкості розрахунків. Кількість оплат безконтактними картами зросла на 60%, а за обсягами збільшилися на 58%.

Операції зняття готівки (в банкоматах і відділеннях)

Операції зняття готівки займають друге місце за кількістю. За другий квартал 2021-го їх частка за кількістю транзакцій досягла 17,1% від усіх фінансових транзакцій по картках банків-клієнтів UPC, але на 5% менше ніж у минулому році.

Кількість операцій зняття готівки у банкоматі збільшилася на 10% і становить дві угоди у місяць на одну активну карту. Обсяги АТМ-транзакцій збільшилися на 20,3%, а середня сума чека дорівнювала 3389 грн, що на 9% більше ніж у минулому році. Через касу у відділеннях банку готівку знімають на 17,9% рідше, а обсяги операцій збільшилися на 40,5%.

Розрахунки в інтернеті

За другий квартал поточного року, у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року, кількість оплат в інтернеті збільшилася на 47%, що на 6% більше ніж у минулому році, а їх обсяги зросли на 77%. Середня сума чека дорівнювала 1913 грн, що на 20,9% більше ніж у минулому році.

Найчастіше власники карток оплачували комунальні послуги, поповнювали мобільні телефони і платили за відеоігри. Стрімке зростання за обсягами показали інтернет-оплати за розваги (покупка відеогри), авіа та залізничні квитки, замовлення готової їжі, оплата послуг таксі, кур'єрів і магазини одягу.

Перекази з картки на картку

Сервіси перекладів і надалі показує стрімке зростання. Власники платіжних карток здійснили на 84,6% більше переказів з картки на картку в інтернеті. За другий квартал 2021 року відбулося зростання обсягів таких перекладів на 143%, а середня сума чека дорівнювала 2643 грн.

За другий квартал 2021-го спостерігається значне збільшення активності власників карт: більше розрахунків і витрачених коштів, зняття готівки і оплат у POS-терміналах. З'явився попит на покупки, на які раніше він був знижений: авіа та залізничні квитки, магазини

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.