Glovo запускає доставку продуктів з dark stores за 10 хвилин в Україні. У планах - відкрити 32 локації у Києві і регіонах до кінця року

05.07.2021
7354

Фото: Glovo

Сервіс Glovo розширює доставку продуктів в Україні. Крім співпраці з традиційними продуктовими мережами, компанія планує відкривати dark stores для доставки продуктів протягом 10 хвилин. До кінця серпня у Києві з'явиться 12 таких локацій. Крім столиці послуга швидкої доставки стане доступна ще в п'яти містах України. Про це повідомив Retailers віце-президент підрозділу Q-commerce компанії Glovo, Даніель Алонсо під час свого візиту в Україну.


// Оновлено: У вівторок, 6 липня, глобальний офіс Glovo повідомив про зміни планів розвитку мережі dark-store в Україні. Запуск першого dark-store у Києві переноситься на кінець липня. Також в компанії повідомили про відкриття 30 таких локацій у столиці замість 32 //.

Не тільки доставка їжі: Glovo стає маркетплейсом нового формату

Q-Commerce (quick commerce - швидка доставка будь-чого менше ніж за тридцять хвилин - Ред.) - порівняно новий напрям Glovo, який компанія запустила у минулому році. Він відповідає за швидку доставку продуктів та інших вертикалей рітейлу, наприклад: техніки і електроніки, одягу, товарів для краси та догляду або ліків з аптек. Крім того, на початку 2021 року компанія запустила доставку продуктів за 10 хвилин з мікрофулфілмент центрів або, так званих, dark stores в деяких країнах своєї присутності.

Така "ультрашвидка" доставка вже працює у Барселоні, Мадриді та Лісабоні. У кінці червня доставку запустили у Мілані і Турині.

«Glovo стає таким же маркетплейсом як глобально Amazon або як Rozetka в Україні. Наприклад, у деяких країнах, крім продуктів, техніки і електроніки, у нас навіть є доставка одягу або продукції з IKEA, наприклад, в Румунії. Завдання Glovo - доставити споживачеві все. Наша бізнес-модель з відкриттям dark stores допоможе нам у цьому. Ми хочемо, щоб користувач додатку міг замовити що завгодно буквально в останню хвилину, наприклад, квіти в день Святого Валентина або відсутній інгредієнт для страви в п'ятницю ввечері. Тому наша мета - запускати dark stores в Україні і розширювати можливості користувачів програми Glovo », - каже Даніель Алонсо.

Як працює доставка за 10 хвилин?

У додатку Glovo в Іспанії розділ з швидкою доставкою називається Glovo Express. В Україні він буде мати іншу назву, зазначив Даніель Алонсо. У розділі є різні категорії продуктів: хліб, м'ясо, солодке і т.е. від постачальників, наприклад, Unilever або Coca-Cola.

Скріншот: Super Glovo - доставка з dark stores в Іспанії

Середня швидкість доставки у Барселоні поки що становить 12 хвилин. Кур'єри возять замовлення з 6 локацій, в майбутньому їх стане більше, щоб встигати доставити потрібний товар клієнту протягом 10 хвилин. В одному dark store знаходиться близько 2000 SKU. Якщо клієнт хоче більш широкий вибір продуктів, він може скористатися звичайною доставкою Glovo з інших продуктових мереж.

Доставка у Барселоні безкоштовна, незалежно від суми замовлення. У Києві за замовлення менше 250 грн доведеться заплатити 40 грн - стандартна вартість доставки Glovo у столиці, а якщо замовлення буде більше 250 грн - доставка також буде безкоштовною.

За словами Даніеля Алонсо, сервіс ультрашвидкої доставки зростає на 25% у місяць. З моменту запуску, у січні кількість замовлень у містах, де доступна послуга, збільшилася з 1100 до 2000 у червні. До кінця року у планах компанії досягти показника 1 млн замовлень у всьому світі. Також компанія планує запустити 175 локацій у світі до кінця 2021 року. Сюди входить покриття у містах України, Румунії, Іспанії, Італії, Португалії, Польщі, Сербії, а також Кенії. Далі Glovo планує запускати ще 100 локацій для доставки кожен квартал, каже Алонсо.

На фото: Даніель Алонсо, віце-президент підрозділу Q-commerce компанії Glovo

Що відомо про роботу dark stores в Україні?
Про плани масштабного запуску "темних магазинів" в Україні говорив співзасновник компанії Glovo Саша Мішо, в червні під час відкриття теххаба у Києві. Тоді він говорив про запуск 32 мікрофулфілмент центрів для виконання замовлень.

Тепер, за словами, Алонсо, компанія почала виконувати задумане. Перший dark store буде запущений у Києві вже 12 липня.

Відомо, що до кінця серпня у столиці будуть працювати 12 таких локацій. Три з них - на території Лівого берега. До осені цього року dark stores також з'являться і в інших українських містах: Харкові (7 локацій), Дніпрі (7 локацій), Одесі (3 локації) і Львові (3 локації). Всього в Україні за цей період буде запущено 32 локації dark stores від Glovo.

«Інвестиції в розвиток напрямку Q-Commerce в Україні становлять 15 млн EUR. Сюди входить оренда і реновація приміщень. Для того, щоб забезпечити швидку доставку, dark stores повинні покривати 80% міста в радіусі в 2 км від користувача. Але для того, щоб забезпечувати доставку менш ніж за 10 хвилин, радіус покриття має становити до 1 км », - розповів Даніель Алонсо.

Незважаючи на насичений міський трафік, кур'єри в Києві будуть доставляти замовлення на мопедах. Один кур'єр зможе відвезти 4,6 одиниць товару.

Ринок доставки продуктів - все ще новий напрямок e-commerce. За словами Алонсо, у Glovo доставка продуктів в Україні займає менше 1%, в Іспанії - складає всього 2%. Компанія бачить майбутнє у цьому напрямку, незважаючи на поки ще низький попит з боку покупців. «Є два типи людей - одні люблять вибирати товари руками, ходити по рядах з продуктами, інші - вже знають, чого хочуть, вони не люблять процес покупок, для них це рутина. Тут на допомогу приходить Glovo. Я не думаю, що ми зможемо замінити досвід покупок в фізичному магазині, але безумовно зможемо спростити саму задачу покупок », - підсумував Алонсо.

Доставка з dark stores стане одним з головних трендів після пандемії. У світі її розвивають такі гравці як Gorillas у Німеччині або Getir, Dija, Weezy, Zapp і Fancy, які працюють у Великобританії. В Україні цей ринок тільки розвивається. З кінця 2020 року тут працює локальний гравець Cooker. Спочатку компанія пропонувала доставку протягом 30 хвилин, влітку час скоротили до 15 хвилин. Нещодавно у Києві запустився ще один гравець - білоруський dark-store Bazar. Поки доставка можлива тільки на території ЖК "Комфорт Таун", проте у компанії заявляють про плани розширення у містах-мільйонниках.

Автор: Людмила Будіна

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.