Англійська Прем'єр-ліга продала медіаправа телемовникам дорожче, ніж до пандемії — за 5,1 млрд фунтів. Як це можливо?

25.05.2021
1605
PR-Материал

Англійська Прем'єр-ліга стала єдиним футбольним топ-чемпіонатом, який на тлі пандемії зумів продати медіаправа дорожче, ніж в доковідную епоху. Це стало можливо завдяки потуранням британського уряду.


Англія — ​​попереду планети всієї

АПЛ давно зарекомендувала себе як найбагатша футбольна ліга. Домогтися цього вдалося багато в чому завдяки грамотному управлінню. Зокрема, щодо розподілу доходів від продажу медіаправ. Якщо в інших чемпіонатах більшу частину грошей отримують топ-клуби, які, справедливості заради, і привертають більше коштів, то в Англії доходи ділять більш рівномірно. Це, до речі, видно і по рейтингу найдорожчих футбольних брендів світу — нехай перші два місця займають мадридський «Реал» і «Барселона», але в топ-10 потрапили відразу шість англійських команд.
Перевага економічна вилилося і в перевагу на футбольному полі. У фіналах двох головних єврокубків цього сезону — Ліги Чемпіонів і Ліги Європи — зіграють три англійські клуби. У вирішальному матчі ЛЧ, зокрема, зустрінуться свіжоспечений переможець АПЛ «Манчестер Сіті» і лондонський «Челсі». Якщо завантажити Леонбетс на телефон, то на перемогу «городян» можна поставити з коефіцієнтом 2,02, на вікторію «синіх» — 4,34. У фіналі Ліги Європи «Манчестер Юнайтед» є безперечним фаворитом поєдинку проти іспанського «Вільярреал».

Скільки принесе АПЛ новий контракт з мовниками?

Угода зі Sky Sports, BT, Amazon і BBC укладено на три сезони — з 2022 по 2025 рік. За показ матчів АПЛ мовники заплатять близько 5,1 мільярда фунтів (майже 6 мільярдів євро). Попередній 3-річний контракт, який завершується влітку 2022, приносив АПЛ 4,5 мільярда фунтів.
Для порівняння: німецька Бундесліга, переукладати телеконтракт на піку пандемії у 2020-м, втратила на продажу медіаправ близько 5%. Попереднє трирічну угоду приносило 4,64 мільярда євро, нове - 4,4 мільярда. Італійська Серія А, яка уклала нову угоду в березні, запрацює на 6,5% менше: 910 мільйонів євро замість 973.
Найсильніше пандемія вдарила по чемпіонату Франції. Місцева Ліга 1 з 2020-го мала отримувати 1,15 мільярда євро на рік від Mediapro, але компанія перестала платити, а права довелося перепродати з величезною знижкою Canal + - за 690 мільйонів євро.

Як в АПЛ це вийшло?

Для Англії футбол — справжня релігія. Навіть попри те, що новий чемпіон уже відомий, в найближчий вікенд вся країна буде стежити за тим, хто отримає ще дві путівки (перші дві дісталися двом клубам з Манчестера) в Лігу чемпіонів. Прочитавши огляди легальних БК на BetON і вибравши гідного букмекера, можна прийти до висновку, що фаворитами цієї гонки є «Ліверпуль» і «Челсі», на потрапляння яких в топ-4 ставки приймаються з коефіцієнтами 1,11 і 1,144 відповідно, той час, як на «Лестер» — 3,24.
З огляду на вплив футболу на суспільне життя, британський уряд пішов назустріч керівництву АПЛ і дозволило укласти новий контракт без проведення обов'язкового тендеру, який привів би до контрактних втрат, як в інших країнах. АПЛ натомість зобов'язалася ще більше допомагати маленьким клубам — крім 420 мільйонів фунтів, які за три роки отримає Футбольна ліга Англії (управляє нижчими дивізіонами), ще 100 мільйонів переведуть клубам третього-четвертого дивізіонів, жіночим і аматорським командам.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.