У зв'язку з карантином в Києві закривають заклади і ТРЦ. Обмеження в роботі не стосуються продуктових магазинів, аптек, банкоматів і АЗС

16.03.2020
2691

Мер Києва Віталій Кличко на своїй сторінці в Facebook написав про те, що 17 березня в Києві обмежується робота закладів громадського харчування, а також не працюватимуть торгові центри, за винятком продуктових і господарських магазинів і аптек. Про це повідомляє "Українська правда". Подібні заходи вводить влада Львова і Одеси.


 

Крім того, за словами мера обмежується:

  • пересування людей між містом Києвом та іншими населеними пунктами України;
  • проведення культурних, спортивних, соціальних, релігійних та інших заходів з масовою участю громадян;
  • заклади швидкого харчування, ресторани, кафе, бари також будуть закриті, але зможуть приймати онлайн замовлення на доставку їжі;
    не працюватимуть і торгові центри. За винятком продуктових і господарських магазинів і аптек
  • працюватимуть АЗС, банки і банкомати

Також тимчасово призупиняється робота:

  • спортивних комплексів і залів;
  • закладів побутового обслуговування населення (СПА салонів, салонів краси, саун, косметологічних кабінетів, кабінетів масажу, перукарень, тату салонів та ін);
  • розважальних закладів (дискотеки, нічні клуби, комп'ютерні клуби).


"Ми розуміємо, що це незручності для жителів міста і втрати для бізнесу. Але вони - вимушені і тимчасові. Прибуток і гроші - важливі. Але здоров'я і життя людей - найважливіше! І ми повинні дбати перш за все про це!",—- каже Кличко в своєму зверненні.

За його словами, керівники підприємств, установ і організацій столиці, незалежно від форм власності та підпорядкування повинні максимально перевести роботу на віддалений доступ із застосуванням електронних комунікаційних технологій. А також - ввести режим профілактичного спостереження за співробітниками, які відвідували країни інфекційного ризику.

Подібні заходи вводяться в Одесі і Львові. З 16 березня в Одесі також обмежується робота всіх магазинів, крім продуктових і аптек, торгово-розважальних центрів, кінотеатрів, ресторанів, закладів громадського харчування, в тому числі в готелях, барів, клубів, кафе, дискотек, пабів.

Про подібні заходи повідомив мер Львова Андрій Садовий в Facebook.

Можливість обмежити роботу закладів громадського харчування через загрозу поширення COVID-19 запропонував міністр охорони здоров'я України Ілля Ємець 15 березня. Про це він заявив під час обговорення законопроекту «Про протидію коронавируса», який розробляє Міністерство охорони здоров'я.

«Досвід зарубіжних країн показує, що закриття закладів громадського харчування - дієва міра в боротьбі з коронавірусом. Вважаю, що нам треба діяти на випередження, чітко і рішуче », — зазначив глава МОЗ Ілля Ємець.

Про закриття своїх закладів з 18 березня, наприклад, повідомила мережа ресторанів "Чорноморка". Заклади буде працювати тільки на доставку.

Свої закладу "Молодість" і Kyiv Food Market з 16 березня закриває ресторатор Алекс Купер, повідомляє The Village.

У зв'язку із заявою МОЗ сервіс доставки їжі Menu.ua вже почав підключати ресторани, у яких немає власної доставки, на доставку за 6-12 годин.

Також з початку введення карантину служби доставки, зокрема, Raketa і Menu.ua запустили безконтактну доставку для клієнтів, які оплачують замовлення онлайн.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.