Минулого року світовий продаж персональних комп'ютерів досяг рекордних показників за останні десять років

17.01.2022
1108

Фото: Unsplash

Продаж персональних комп'ютерів досяг рівня 2012 року, з'ясували аналітики дослідницької компанії IDC, повідомляє CNBC. Лідерами з продажу у 2021 році стали Lenovo, HP, Dell, Apple, Asus та Acer. Зокрема, загальний обсяг продажів ПК минулого року становив 348,8 млн одиниць — це на 14,8% більше, ніж у 2020 році, а порівняно з найнижчим показником у 2017 році продаж зріс більш ніж на 34%.


Причиною затребуваності ПК став масовий перехід людей на віддалений формат роботи та навчання, вважають аналітики. Крім того, сім'ї часто купували ПК та ноутбуки для онлайн-освіти школярів та студентів, а компанії закуповувалися технікою для співробітників, які працюють із дому.

Ще кілька років тому вважалося, що ця сфера занепадає, оскільки смартфони стали найважливішим продуктом з найбільшим обсягом у продажах.

У IDC наприкінці минулого року зазначили, що ринок подолав пік попиту в пандемію і у 2022 році на нього чекає уповільнення. Але деякі учасники ринку зберігають упевненість, що поточний тренд на персональні комп'ютери збережеться і у новому році.

Генеральний директор Intel Пет Гелсінгер сказав, що вірить, що ринок ПК рухається по новому зростаючому шляху, який є стійким. Intel є провідним виробником центральних процесорів для настільних комп’ютерів і ноутбуків з часткою ринку близько 80%. «Ми вважаємо, що бізнес ПК зараз просто структурно більший. Зараз це бізнес із мільйоном одиниць на день», – зазначив Гелсінгер.

Виконавчий директор Dell Рахул Тіку повторив цю думку, сказавши, що пандемія спричинила постійну зміну купівельної поведінки тепер, коли кожному потрібен власний ПК.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.