ТРЦ Nikolsky у Харкові повністю відновив роботу

04.12.2023
888

Станом на 1 грудня 2023 року усі торгові площі ТРЦ Nikolsky, що були пошкоджені внаслідок ураження російською ракетою, відновлено та передано орендарям для адаптації. Роботи по відновленню ТРЦ стартували у квітні 2022 року. Відкриття мінус першого поверху відбулось 17 червня 2022 року. Паралельно продовжувались будівельні роботи на інших поверхах. Протягом вересня-листопада 2022 року були відкриті 1,2,3 та частина 4 поверху.


У жовтні 2023 року була повністю замінена плівка світлопрозорого куполу, найбільшого куполу в Україні. Частина приміщень площею більше 1000 кв. м на 3 та 4 поверхах (безпосередньо місце ураження) була ізольована від відвідувачів та залишалась закритою. Роботи по відновленню тут тривали ще рік і закінчились тільки зараз. На цих поверхах довелося демонтувати значну частину перекриття та конструктивних елементів та будувати нове.

Максим Гаврюшин, операційний директор Budhouse Group: "Рішення про поступове відновлення ТРЦ було прийнято ще у квітні 2022 року. Росіяни стояли за 10 км від міста, але ми розуміли, що потрібно відремонтувати пошкодження до зими, щоб захистити будівлю. Крім того, підземні поверхи люди могли використовувати як укриття. Також місто потребувало інфраструктури - майже всі магазини у Харкові на той час були закриті. Тому ми вирішили відкрити підземні поверхи з супермаркетом "Сільпо" та паркінгом у якості укриття та одночасно готувати до відкриття інші поверхи. Відкриття було дуже важливим для харків'ян. Це був знак, що нормальне життя повертається до міста, що Харків неможливо зламати. Це був дуже сильний психологічний момент. Людям були потрібні позитивні новини. 2/3 людей поїхали з міста, більшість не розуміла, що робити далі, і тут відкривається центральний ТЦ міста, навпроти зруйнованої мерії. Люди були шоковані, ніхто цього не очікував. Ми отримали безліч емоційних відгуків та відчули величезну підтримку. Це надихнуло на інші відкриття бізнесу у місті. Сподіваюсь, що відкриття Nikolsky та іншого бізнесу у місті, стало одним з чинників повернення до Харкова багатьох людей у той час.

Загальний бюджет відновлення ТРЦ (прямі збитки) склав близько $18 млн. Непрямі збитки по ТРЦ Nikolsky, включно з втратами капіталізації становлять за 2022 рік близько $150 млн. У 2023 році ТРЦ демонструє поступове зростання усіх показників протягом року. Вакантних торгових площ у ТРЦ наразі немає. Але значну кількість площ (16%) займають магазини Inditex та Н&М, які ще не відновили роботу. Тим не менш, трафік ТРЦ відновився на 85%, а товарообіг на 90%. У 75% орендарів товарообіг у 2023 році перевищує довоєнний товарообіг.

Ми дуже вдячні ЗСУ за захист Харкова та нашим сміливим та відповідальним орендарям, що відкрилися у такий тяжкий час у прифронтовому місті разом з нами. Особливо, хочу подякувати тим орендарям, що відкрилися першими, інвестували та працювали незважаючи на невеликий футфол й можливу загрозу. Це "Сільпо", "Фокстрот", MD Group, Ultra Group, Eva, MTI, "Акварелі", "Аптека 911", Master Zoo, A-shop, Famo, Usupso, "Золота країна", Jan, The Body Shop, Nike, Gadgik, "Мармеладний кіт", "Золотий вік" та багатьом іншим. Це дійсно приклад відповідального українського бізнесу", - підсумовує Максим Гаврюшин.

9 березня 2022 року о 22.30 російська ракета влучила у покрівлю ТРЦ Nikolsky. Ракета влучила у технічний 5 поверх ТРЦ, повністю знищила венткамеру на п'ятому поверсі та пройшла ще через 2 перекриття до 3 поверху.

Наслідками влучання стали: значні пошкодження куполу, фасаду, було пошкоджено майже половину кліматичного та вентиляційного обладнання, пошкоджені скляні конструкції на фасаді та мультимедійні фасадні екрани. Також ТРЦ зазнав значних пошкоджень всередині – практично знищені скляні огородження атріуму, багато вітрин, оздоблення 2-4 поверху, мультимедійні екрани, елементи декору. 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.