"Укрпошта" запустила першу автоматизовану сортувальну лінію, яка здатна обробляти 150 000 посилок на добу

05.04.2023
3028

Фото: прес-служба "Укрпошта"

 

"Укрпошта" оголосила про  впровадження сучасних автоматизованих сортувальних ліній для дрібних посилок. Завдяки впровадженню першого конвеєру на 64 напрями, швидкість обробки дрібних посилок збільшиться до 8000 од/год! Лише одна смуга може сортувати понад 150 000 посилок на добу. Це у 8 разів більше, ніж працівники вручну обробляли раніше. Забезпечення сортувального обладнання обійдеться в $1,7 млн. 


 

 

"Цього року планується встановити ще 4-5 нових ліній, а в 2024 році повністю перейти на автоматизований режим сортування по всій країні», – відзначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

 На виготовлення та впровадження першого конвеєру на 64 напрямки пішло 5 місяців. На виготовлення та запуск наступних конвеєрів відведено 4-12 тижнів, в залежності від кількості напрямів сортування. Встановлене обладнання вироблено таким способом, що дозволяє в процесі експлуатації додавати модулі,  тим самим збільшуючи кількість напрямків сортування при зміні процесів, та кількість необхідних для обробки обсягів.

 UIS Tilt tray sorter —це сортувальник, розроблений українськими інженерами. Понад 90% його складових виготовлено на 10 різних промислових підприємствах України, а сортуванням керує власне ПЗ на базі Oracle. Сортувальне автоматизоване обладнання складається з основної рами, кареток, бортів скиду, модулю сканування, модулю автоматичної подачі відправлень, датчиків заповнення тари та інформаційних дисплеїв стану портів, ваго-габаритний модуль. Воно також має системи запобігання електричного ураження та обладнане системою автоматичного вимкнення обладнання при потраплянні сторонніх об’єктів в рухові деталі сортувальника.

 Для поставки конвеєрного обладнання для Укрпошти був вибраний український виробник —  вітчизняне підприємство ТОВ «Українські інтелектуальні системи». Відповідний тендер завершився на початку жовтня минулого року. Українські Інтелектуальні системи (УІС) -  це компанія, яка займається автоматизацією логістичних процесів, а саме: створенням ПЗ та виготовленням обладнання (сортувальників, конвеєрів, систем збору замовлень, поштоматів та ін.). Відбір підрядника та закупівля конвеєрного сортувального обладнання проводився через систему електронних закупівель РroZorro. Забезпечення сортувального обладнання обійдеться в $ 1,7 млн. За умовами закупівлі, у зазначену суму входить безпосередня вартість обладнання, його технічне та чотирирічне сервісне обслуговування, комплект запасних частин. Гарантійний термін – 48 місяців.   

 Додатково сортувальні центри будуть оснащені сортувальною лінією посилок з пропускною здатністю до 4 тис од/год з технологією «Put-To-Light». Це дозволить максимально автоматизувати операційні процеси сортування, зменшити кількість помилок, оптимізувати кількість персоналу та операційної площі, а також покращити та пришвидшити якість надання послуг.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.