Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.
В Україні за час війни з'явилося близько 70 нових виноробень
Фото ілюстративне. freepik.com
В Україні за останні 4,5 роки кількість виноробних підприємств зросла на 70%, повідомив голова Асоціації садівників, виноградарів та виноробів України Володимир Печко на виставці Agro2Food, пише Forbes з посиланням на Інтерфакс-Україна
За його словами, війна не зупинила розвиток галузі — навпаки, спрощення законодавства дозволило легалізуватися малим виробникам. «Йдеться приблизно про 70 нових обʼєктів. Вони офіційно працевлаштовують людей, сплачують податки, і навіть створюють невеликі шато — чого не було ні в радянський час, ні в перші роки незалежності», — каже Печко.
Ще кілька років тому ліцензія на виробництво вина коштувала близько 500 000 грн. Тепер дозвіл можна отримати менше ніж за два тижні. Це спростило вихід на ринок і дало поштовх розвитку дрібного виноробства.
Нині в Україні близько 20 000 га виноградників, з яких 5000 га закладено вже під час війни. Ці дані не враховують окуповані території Криму, Херсонщини та Миколаївщини.
Кліматичні зміни відкрили нові регіони для виноградарства: у Київській області вже працює близько десяти ліцензованих виноробень. Частину сировини вони вирощують локально, решту — закуповують в Одеській та Миколаївській областях.
Ще один фактор розвитку — лабораторія ізотопного аналізу в Одеській області, що дозволяє перевіряти якість виноматеріалів і підвищує довіру до українського вина.
Активізація переробки зробила виноградарство прибутковим бізнесом:
-
у 2023 році кілограм винограду на переробку коштував 5–8 грн,
-
у 2024–2025 роках — уже 18–25 грн.
Експорт українського вина залишається скромним, визнає Печко.
«Ми ще не готові завойовувати Європу. Потрібно працювати над якістю, але насамперед — захищати внутрішній ринок і конкурувати на ньому», — підсумував голова асоціації.