Оподаткування посилок до EUR150 призведе до зростання витрат на адміністрування на митниці та логістичного колапсу

07.10.2024
440

Фото: NOVA

Ідея оподаткування посилок з-за кордону до EUR150 має бути відкинута, оскільки вона може призвести до невиправданого підвищення витрат держави на митно-податкові процедури і логістичного колапсу, повідомив співвласник "Нової пошти" Володимир Поперешнюк. Про це пише Інтерфакс-Україна


"Думаю, цих причин достатньо, щоб відкинути ідею оподаткування посилок, як безглузду і шкідливу для всіх", - написав він у фейсбуці в суботу.

Поперешнюк зазначив, що на тлі катастрофічного для економіки зростання податків і нових регулювань ідея обкласти зборами міжнародні посилки - найгірша з усіх, які можна було б придумати.

"Держава витрачає більше коштів на митно-податкові процедури, ніж отримує їх із оподаткування посилок. Причина у співвідношенні собівартості митних процедур і вартості самих посилок. І це ще йдеться про "дорогі" посилки від EUR150. Після зниження податкового порогу до митного конвеєра потраплять ще дешевші посилки, тому збитки для бюджету зростуть", - написав співвласник "Нової пошти".

Також, за його словами, впровадження ініціативи може призвести до логістичного колапсу.

"Зараз ми розмитнюємо лише 2% посилок, хоча на митні процедури приходить кожна посилка, тож втрати часу сягають майже доби. Не треба бути провидцем, щоб побачити логістичний колапс і величезні затримки доставки, якщо під податок потраплять усі посилки", - написав Поперешнюк.

Він також висловив припущення про те, що ініціатива викличе невдоволення у більшості українців.

"Досі всі податкові інновації стосувалися тільки бізнесу. Але з моменту впровадження нових податків на посилки, всі принади податкового сервісу на своїх спинах відчують мільйони фізичних осіб. Що додасть державі до фінансових збитків ще й електоральні", - написав Поперешнюк.

Він також висловив думку, що ініціатива призведе до збільшення тіні, контрабанди та корупції.

Поперешнюк закликав збільшити доходи бюджету, підвищивши безмитний поріг для посилок до EUR1 тис. і спростивши митні процедури.

Раніше CEO Nova Global Юрій Беневитський, коментуючи реєстрацію 18 липня у Верховній раді законопроєкту №11416, який передбачав зниження безмитного ліміту для міжнародних відправлень від юросіб (інтернет-магазинів) до EUR 0, ПДВ для імпортних товарів до EUR150 і зниження ліміту для одного одержувача-фізособи в одній посилці до EUR 45, заявив, що ініціатива дасть змогу компаніям великим імпортерам встановлювати захмарні ціни, що вдарить, зокрема, і по військовим і волонтерам, які забезпечують армію необхідним обладнанням.

У результаті реалізації ініціативи в Україні розквітне "човниковий бізнес" і сірий імпорт. Крім того, адміністрування податків вручну може обійтися у більшу суму, ніж потенційний дохід бюджету від цих змін, попереджав Беневитський. Він також зазначав на можливий наслідок у вигляді паралічу роботи Державної митної служби, яка може не впоратися зі збільшеним потоком посилок, які потребують обробки.

Про ризик зупинки Держмитслужби через зростання навантаження в разі ухвалення рішення про оподаткування посилок з-за кордону до EUR150 попереджав і акціонер Meest China В'ячеслав Лисенко. За його словами, можливість замовити в посилці товари до EUR150 без оподаткування є чи не єдиною можливістю для українців із прошарку, який ледь зводить кінці з кінцями, придбати на західних маркетплейсах необхідні товари. До того ж зробити це без націнки +80-100% локальних ритейлерів.

Понад 40% замовників таких посилок, за даними Лисенка, - це жінки, які купують через е-commerce за кордоном повсякденний недорогий одяг своїм дітям, іграшки, доступні предмети побуту, зокрема за акційними пропозиціями. Майже 80% посилок у категорії - замовлення на суму не більше EUR40.

Народний депутат Ярослав Железняк (партія "Голос") повідомляв, що в першому півріччі 2024 року в Україну надійшло 33,9 млн посилок. Із цієї кількості в режимі оподаткування було ввезено лише 270,6 тис. посилок на 27,7 млн грн, що становить 0,8% від загальної кількості, без оподаткування - 33,6 млн посилок на 30,3 млн грн. Железняк допускає, що за весь 2024 рік кількість відправлених в Україну посилок сягне 68 млн - на 24% більше, ніж минулого року. У 2023 році, за даними нардепа, у країну надійшло 51,9 млн посилок.

Як відомо, голова комітету Данило Гетманцев повідомив, що в комітеті Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики завершують підготовку законопроєкту щодо оподаткування посилок з-за кордону на суму до EUR150 млн, які наразі не оподатковують.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.