БЕБ скерувало до суду справу про 146 млн грн податків ТРЦ "Гулівер", у компанії вважають обвинувачення надуманим

26.07.2024
498

Фото: delo.ua

Бюро економічної безпеки (БЕБ) скерувало до суду справу, у якій обвинувачує ТРЦ "Гулівер" в ухиленні від сплати 146 млн грн податків, у компанії вважають обвинувачення надуманим і необґрунтованим, про це пише Інтерфакс-Україна


Як повідомляється на сайті БЕБ у четвер, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно керівників компанії, якій належить ТРЦ "Гулівер", і двох компаній-пособників за ухилення від сплати майже 146 млн грн податків.

Як стверджується в релізі правоохоронців, упродовж 2019-2021 років підозрювані уклали низку договорів між керуючою компанією ТРЦ і підконтрольними субпідрядними товариствами, зокрема з ознаками фіктивності та транзитності, на отримання різних послуг, придбання товарів широкого вжитку тощо.

"Надалі до документів були внесені відомості про проведення на території ТРЦ робіт, що насправді не здійснювалися. Їх відсутність підтверджують і працівники контрагентів постачальників послуг, які були допитані під час розслідування. Таким чином компанія безпідставно завищила розмір податкового кредиту з податку на додану вартість. Крім того, за допомогою проведення безтоварних операцій та послуг підприємство ухилилося від сплати податків в особливо великих розмірах", - вважають у БЕБ.

За його даними, ухилення від сплати податків підтверджується також аналітичним дослідженням, висновком Державної податкової служби (ДПС) та судово-економічною експертизою. Загалом у межах кримінального провадження було проведено дві експертизи.

Згідно з офіційною заявою пресслужби БФК Gulliver, обвинувачення є надуманим і необґрунтованим, а до матеріалів кримінального провадження долучено висновки судових експертів, якими спростовуються висновки аналітичних досліджень ДПС і БЕБ, як і позиція БЕБ у цьому кримінальному провадженні загалом.

"Жоден отриманий БЕБ висновок експертизи, врешті-решт, як і аналітичні висновки ДПС та самого БЕБ, не стверджують факт ухилення керівництвом ТОВ "ТРИ О", що володіє ТРЦ Gulliver, від сплати податків. Усі такі висновки містять застереження "ймовірно", "за умови" тощо", - зазначають у компанії.

За її даними, будівельно-технічна судова експертиза, яка могла б стати підставою для сумнівів у виконанні робіт, у цьому кримінальному провадженні не проводилася - у її проведенні було відмовлено. У цьому контексті, на думку БФК, абсурдним також є і подальше застосування арешту ТРЦ Gulliver як речового доказу.

Зазначається, що стороною захисту надано БЕБу і прокуратурі висновки судових експертів і нещодавно видані самою ДПС довідки про відсутність заборгованості зі сплати податків.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.