Знаковий кейс для ринку рітейл нерухомості. Незаконно передане майно - ТРЦ РОСТ “Палац Спорту”в Харкові повернули власнику й провели чесний аукціон

03.10.2023
914
PR матеріал

Фото: Андрій Селепей

Стратегії юристів повернули майно власникам


Поставлено крапку в багаторічних судових спорах, щодо права власності на масштабний об’єкт рітейлу в Харкові - приміщення ТРЦ РОСТ на проспекті Героїв Харкова (раніше Московський) 257.

Сьогодні будівля ТРЦ РОСТ “Палац Спорту” - це 20 000 кв.м де розташовані супермаркет, дитяча ігрова зона, фудкорт, та магазини

Історія шахрайства почалась у 2008  році, коли мережа супермаркетів “Таргет”, яка на той час володіла ТРЦ в Харкові, обросла кредитами на суму понад $40 млн і зайшла в дефолт. “Таргет” пов’язують з відомими в Харкові мільйонерами братами Протас.

В 2008-2009 роках власники «Таргета» вивели з групи цінні активи і ввели ключові компанії бізнесу в процедуру банкрутства. До введення банкрутства з групи серед іншого майна був виокремлений Торгівельний Центр РОСТ “Палац Спорту”. В такий спосіб активи «убезпечили» від кредиторів.

Всі деталі справи - про те як  будівлю супермаркету двічі перепродали, юридично поділивши на кілька частин, про рішенння лояльних судів, незаконно проведений аукціон - розкриті в свіжому матеріалі Forbes 

У 2023 році в судах України остаточно вирішено спір щодо об’єкту нерухомості в Харкові, де зараз розміщується  супермаркет РОСТ Палац Спорту. Маніпуляціі з об'єктом визнали недобросовісними, будівлю повернули власникам - компаніі “Таміра”.

У липні 2023 нарешті був проведено прозорий аукціон з продажу цього великого об'єкта рітейл нерухомості.

Надважливий для українського бізнесу та кредиторів кейс, прокоментував юрист Андрій Селепей, який працював над ним з 2013 року: 

“Ситуація сьогодні відрізняється від реалій десятирічної давнини. Все частіше суди ефективно захищають кредиторів, кваліфікуючі формально правильну угоду як незаконну, залежно від її мети, Тож недобросовісні боржники мають мало шансів на непогашення кредитів. 

Безнадійних справ не існує.  Будь-який незаконно виведений актив можна повернути законному власнику. Для цього потрібно вчасно залучати юристів до захисту своїх прав, будувати багатогранну стратегію, представляти докази й належно доводити свою позицію перед судом. Тоді успіх буде”

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.