Мешканці Києва не хотіли б бачити на місці Гостинного двору ТРЦ — дослідження “Урбанина”

07.02.2022
696

Фото: 24 канал

Громадська організація “Урбанина” провела дослідження Контрактової площі та Гостинного двору, а також підготувала першу концепцію його реставрації на основі побажань киян. Згідно з опитуванням, мешканці Києва не хотіли б бачити на місці Гостинного двору ТРЦ, проте вони підтримують ідею створення мультифункціонального та культурного простору. Про це повідомляється на порталі "Урбанина".


Концепцію створювали на основі побажань жителів столиці. Так, у підвалі пропонують розмістити технічні приміщення, кухні закладів, музейні фонди та книжкові сховища, склад ритейлу та змінну виставку музею.

На першому поверсі експерти організації запропонували розмістити два кафе та ресторан, дитячу кімнату, інфо-центр, громадські вбиральні, лекторій і театральний майданчик, туристичний центр, крамнички із сувенірами та музейний центр.

На другому поверсі запропоновано розмістити музей та інтерактивні дитячі студії, театр або галерею і адміністрацію.

На третьому поверсі пропонують розмістити коворкінг, ще один ресторан, фонди музею, оглядові майданчики, реставраційні та творчі майстерні, бібліотеку.

  • За інформацією НВ, 15 серпня 2011 року Кабмін виключив Гостинний двір з Державного реєстру пам`яток архітектури, але 24 листопада 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною та недійсною цю постанову. 
  • У вересні 2016 року Господарський суд Києва відмовив Фонду держмайна у поверненні пам’ятника архітектури Гостинний двір у державну власність.
  • У 2014−2016 роках суди скасували дозвіл на виконання будівельних робіт, після чого роботи було припинено.
  • У 2018 році Київський апеляційний господарський суд розірвав договір оренди та зобов’язав Укрреставрацію повернути будівлю Регіональному відділенню ФДМУ у Києві. Верховний суд України підтвердив це рішення. Наразі Гостинний двір перебуває на балансі у Міністерства культури й інформаційної політики. 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.